четвъртък, 31 август 2017 г.

В Силистра предстои семинар за домашното насилие с учители и педагогически съветници


Поредна изява по темата в село Искра
В настъпващата есен ще продължи активността на Женско сдружение Екатерина Каравелова“ Силистра по темата за домашното насилие, едно направление, в което се работи през последните години. Защото като проявление то често остава скрито, а заслужава внимание и наблюдение, тъй като е свързано с посегателство върху честта, достойнството и телесната неприкосновеност както на жени, така на мъже и на деца.

На 27 септември с домакинството на Областна администрация Силистра е предвиден семинар с учители и педагогически съветници за представяне на програмата по проект в Център за консултиране и превенция на домашното насилие Силистра. През месеците октомври и ноември е времето за провеждане на т.нар. 10 урока по училища за приложение на дейностите по проекта Изпълнение на държавната политика  по проблема домашно насилие чрез Център за консултиране и превенция от домашно насилие Силистра”. От 26 ноември до 10 декември за пореден път ще бъде реализирана програмата  16 дневна кампания Заедно по–добри в Силистра, включваща също  Ден на отворените врати в офиса ЖС Е. Каравелова на ул. Вапцаров, както и заключителна изява в салона на ДКТ Силистра.

За домашното насилие се знае, че обикновено възниква в семейството и се среща по-често като насилие от страна на мъжа върху жената, но може да се „разшири” и върху детето в семейството, върху възрастните родители или върху други членове на разширеното семейство. Възможно е насилниците да са и жени. Насилието може да остане дълго време неизвестно за околните, поради заплаха от ново насилие, чувство на вина срам и усещане за безизходица от страна на жертвата.

Веднъж след като насилието стане част от живота на семейството, то може да се разпространи през поколенията и да повлияе върху взаимоотношенията на децата, когато те станат възрастни, а после и върху живота на техните деца. Така един акт или продължаващо поведение на насилие повлиява не само живота на жертвата, но постепенно започва да атакува ценностите на социалната система.

Децата често стават жертва на насилие, поради своята незрялост и неопитност. Безспорно е, че родителите носят първостепенна отговорност за тяхното отглеждане и развитие. От основно значение са семейните ценности и модели на поведение, сред които децата израстват. Изключително важна обаче е и ролята на училището, където детето прекарва голяма част от времето си. Често учителите са първите, които могат да забележат симптомите на преживяното насилие.

В подкрепа на държавната политика за превенция на насилието, ЖС „Екатерина Каравелова” разработи програма за работа с подрастващи, в рамките на Проект, финансиран от Държавния бюджет, чрез Министерството на правосъдието, по Договор за безвъзмездно финансиране 93-00-532/ 23.12.2016 г.

Програмата предоставя инструментариум и има за цел дa подпомогне работата на педагозите, като дава информация за същността, динамиката и последствията от домашното насилие. В нея  домашното насилие се разглежда в най-общ план, като фокусът попада върху домашното насилие над деца и подрастващи, ефекта от него върху развитието им и възможности за превенция.
---
Още по темата от интернет: http://www.tvplus.bg/index.php?p=news&id=28654#.WagUK3ShDPU.facebook

Правозащитни организации отново настояха за криминализиране на домашното насилие




Няма коментари:

Публикуване на коментар