понеделник, 21 август 2017 г.

Арменската апостолическа църква в Силистра с празник за св. Богородица

В Силистра бе проведен патронният празник на местния арменски апостолически храм по покана на настоятелството с председател Екатерина Тодорова. Празникът премина с участието на Негово Високопреподобие архимандрит Исахак Похосян от София и със свещеника от Русе Дирайр Хадавян, като завърши с традиционен курбан.


Копие от иконата  „Св. мъченици от арменския геноцид“, 
осветена преди две години, е част от 
интериора на специалния кът в църквата, 
основен елемент в който е камък от 1620 г., 
когато се предполага, 
че е сложена основата на  храма.
Съпричастни към празника бяха представители на държавната власт в лицето на областния управител Ивелин Статев и неговият заместник Стоян Бонев, д-р Мария Димитрова и Иванка Ташева - съответно председател и заместник председател на Общински съвет Силистра; Тихомир Борачев - заместник кмет на община Силистра, Цветана Цанова - епархийски съветник в Силистра, отец Георги от Доростолска епархия, и др. гости.

Областният управител Ивелин Статев поздрави с преминалия наскоро юбилей инж. Сирухи Шейтанян, дългогодишен председател на арменското църковно настоятелство. Към нейния празник уважение поднесе и местната законодателна власт - инж. Шейтанян бе общински съветник в периода 1995-1999 г.

Специалистът по персийски, арабски и турски езици Огнян Георгиев подари на Екатерина Тодорова уникална снимка на сем. Арабаджиян - братя Кеворк (на негово име има кръстена улица в Силистра, на която се намира апостолическият арменски храм) и Агоп (дарители на местната общност и на Силистра), и тяхната майка Дикранухи, починала на 101 години и половина преди 20 лета. Тогава родената в Цариград арменка, живяла в Одеса преди ВОСР, а после и в България, е била най-възрастната у нас представителка на древния народ. 

През 1997 г. в. Труд разказва прелюбопитната история от 1915 г. с автограф на Владимир Илич Ленин, даден на 18-годишната тогава арменка върху обратната страна на малкото й огледалце след митинг в Одеса, проведен още с участието на друго партийно величие - марксист революционер, в лицето на Лев Давидович Троцки. Съдбата на реликвата обаче не е известна.




397-годишната арменска апостолическа православна църква „Света Богородица (Сурп Аствадзадзин) в Силистра, чийто дървен купол е уникална изработка на силистренците Атанас Русев - починал, и Астик Ширванян, е най-старият действащ арменски храм в България. Редкият по съдържание и изпълнение стенопис в църквата е реставриран през 1990 г. от силистренския художник Карен Маркарян


Арменската апостолическа църква е една от древноизточните църкви и от най-древните сред християните. Християнството е дошло в Армения чрез апостолите Вартоломей и Тадей, поради което се нарича Апостолическа. Армения първа приема християнството за официална държавна религия през 301 година от светеца Григорий Просветител, чийто син и негов приемник Аристакес участва в Първия вселенски събор.   

В своята догматика той се осланя на решенията от трите първи вселенски събора и се придържа към христологията на свети Кирил Александрийский (така нареченото миафизитство). На Четвъртия вселенски събор Арменската апостолическа църква не участва по обективни причини и решенията, взети на този събор, арменската църква не признава и в периода 491–536 г. окончателно се отделя от Византия. 

Арменската църква почита седемте тайнства, Богородица и иконите. В днешно време Арменската апостолическа църква има 5 епархии в Армения и няколко в Америка, Азия, Европа и Австралия. След като Армения загубва своята държавност през 14 век Арменската апостолическа църква остава единствената централизирана национална организация.




Няма коментари:

Публикуване на коментар