вторник, 29 август 2017 г.

В очакване на...книга за богомилите като пратеници от древността

В днешното богато на всякаква информация време и един на пръв поглед случаен пост в социалните мрежи може да предизвика съмнение, притеснение и размисъл. Майсторски направен филм би променил човешките представи за норми и предразсъдъци. Убедително написана словесна творба обаче със сигурност би отворила огромен гостоприемен портал към знание, обръщащо наопаки ума и сърцето на всеки, който има нужда от него, за да си припомни нещо забравено или да придобие ново виждане за света.

В момента в издателство РИТТ Силистра под печат е книгата на силистренеца Йордан Касабов „Богомилите вечни и живи – пратеници от древността“ (нейното представяне е предвидено за навечерието на Деня на будителите - 1 ноември). Още със заглавието си тя провокира интерес и скорошен стремеж да бъде разлистена, както от корифеи в науката, така и от всеки любопитен българин, петимен да научи нещо…за себе си, за своя род, за потулени тайни и за захвърлени в забравата минали събития.

„Книгата е за чистотата на българския помисъл (цел, стремеж, желание, воля) в народностната ни изява и е в два основни дяла – величието на България и силата на богомилството“, казва във въведението авторът, който е д-р по етнология с опит на учител, школски директор, кмет на село с традиции, а и като преподавател на студенти. Той не крие, че „четивото, писано над 30 години, поднася изненади“. Някои от тях се крият в твърденията на над 300 учени от цял свят през последните 25 века, както и в повече от 150 цветни приложения и в черно-белите изображения, предлагащи нагледни уроци по българолюбие.

В анотацията „За автора и неговата книга“ проф. дин Веселин Великов отбелязва: „Книгата е дефилиране на мисълта чрез историческия анализ и разказ на древната българска култура с едно общо наследство в големия субстрат на изконно българското – траки, скити, кимерийци, келти…въпросът с духовността на българите е пропит до насищане с астрономия, метрология, метеорология, познания (за света), медицина, мистика, окултизъм, отразени подобаващо и от етноложка гледна точка“.

Книгата, която общо е над 600 стр., отразява „оня далечен ход на „богу милите“, идващите от древността българи – учени, звездобройци, маги, колобри, жреци, „черноризци“, строители, земеделци, скотовъдци, занаятчии. И чиито „следовници“ днес са на Балканите, в Западна Европа, а вероятно и навсякъде по света, където е пуснато семето на богомилската триада „равенство, братство, свобода“, влязла в основата на разбирането за живота при много народи с различни изконни, а и с придобити религии.

Напоследък някак изведнъж избухна интересът на българите към различни изображения и символи, които някога са нямали аналог на своето съдържание и са били уникални като послания – става дума за универсалния символ пентаграм; и още – за българските мандала (диаграма с духовно или ритуално значение), канатица (древен символ на вечността), янтра и макаса; за осмичната плетеница на безкрая; за т.нар. дърво на живота и за улзите щастиеносци.

Наскоро в Силистра гост бе проф. д-р Дейвид Шанкланд, директор на Кралския антропологичен институт на Великобритания и Ирландия, който преди това изнесе лекция на тема „Религия и вярвания в общността на алевитите в Република Турция“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. В крайдунавския град той се срещна с д-р Касабов, за да беседват по теми, по които са писали и двамата: Вместо един ден, каквато бе програмата му в предварителен план, той стоя тук пет дни, в които го водих в средите на алевитите за срещи с техни старейшини, каквито е имал и в южната ни съседка. За себе си от общуването с учения от Великобритания разбрах, че при нас имаме повече познания по „темата“, вкл. и извън повърхността и гледищата на Корана.

Авторът на книгата Йордан Касабов в продължение на десетилетия изследва културата на българите в материалния и в духовния й смисъл, плод на което са книгите му „Къзълбашите отвъте и отвън“, „Етнокутурно изследване на къзълбашите в Североизточна България“, „Един народ –  две вери“, „Преживели“ и др. Съавтор е при съставянето на над 20 сборника с научно съдържание.

В ход е подготовката на две други книги от същия автор: едната е за  т.нар. шиковско население със съртовски произход, създало в повече от 10 селища диаспора със свои колонии и центрове (метрополии). Това население идва от доказани в продължение на векове средища на българизма (районите на Каспичан, Могила, Еркер и Горица). В книгата ще бъдат представени поименно 50 рода, като 20 ще бъдат предложени във вид на родословни дървета, вкл. някои от тях са развити в цялостен вид. Другата книга е посветена на дървото и дървесината в бита на българина от древността до наши дни.



Няма коментари:

Публикуване на коментар