четвъртък, 10 август 2017 г.

На ход е "Жеравна 2017" - десето издание



www.jeravna.com и www.nosia.bg

НЧ Дръстър Силистра в Жеравна през 2013 г.
Международният фестивал на фолклорната носия - тази година с десето издание, се провежда в местността "Добромерица" край Жеравна през първата събота и неделя след Голяма Богородица (18, 19 и 20 август 2017 г.). Това е един от най-колоритните фестивали в България, който може да бъде описан като истинска машина на времето с пресъздаването начина на живот на българите отпреди 100 години.

Във фестивала вземат участие различни музиканти – родопски гайди, духова музика, зурни, тракийски оркестър, състави от Индонезия, Румъния и България. Представя се традиционна българска сватба, автентични хора, обичаи, песни и танци, както и вадене на чеверметата, фасула и народни борби.

Главното условие за гостите на събора е да са облечени в народна носия или облекло от началото на 20 век. Чуждестранните гости могат да присъстват с носии на своите страни. По време на трите фестивални дни не се допускат любителски фотоапарати, пластмасови изделия и ред други неща, напомнящи ни съвремието.

Правилник на фестивала и повече информация може да видите http://www.nosia.bg и на страницата на събитието във facebook.

Програма
на
Фестивала на фолклорната носия – Жеравна 2017

Ден първи – 18.08.  – петък

17:00 – Отваряне на Фестивала
17:00 – 20:00 – Пристигане на гостите, разглеждане на фестивалната територия
20:00 – 20:20 – Официално откриване на Фестивала: представяне на официалните гости, връчване на годишното отличие „Апостол на българщината“, обявяване на програмата, регламента и др. (голяма сцена)
20:20 – 21:20 – Фолклорен танцов спектакъл „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ“ на ансамбъл „Чинари“  (голяма сцена) 
21:20 – 21:50 – Отбелязване  на 140-годишнината от героичната Шипченска епопея със спектакъла „О, Шипка!“
21:50 – Народно веселие с различни музиканти: 100 каба гайди” с ръководител Тодор Джуфарев, зурни от Петрич с ръководител Михото, тракийски оркестър „Гергьовден” с ръководител Васил Денев, Етрополска духова музика  (малка сцена)
22:30 – Народно веселие с краля на кларинета Иво Папазов-Ибряма
(на поляната при входа)

Ден втори – 19.08. – събота

10:00 – Отваряне на Фестивала
10:30 – 11:30 – Народно веселие с различни музиканти: „100 каба гайди” с ръководител Тодор Джуфарев, зурни от Петрич с ръководител Михото, тракийски оркестър „Гергьовден” с ръководител Васил Денев, Етрополска духова музика  (малка сцена)
11:30 – 12:30 – Традиционна българска сватба
12:30 – 14:00 – Представяне на клубове, школи и танцови състави за български народни танци (в представянето се предвижда и разучаване на български народни хора с участието на публиката) – I част (малка сцена)
14:00 –  14:15 – Приемане на нови войводи в сдружение „Пазители на българщината“
14:15 – 14:30 – Внасяне на чеверметата, обяд, отмора, свободна програма
14:30 – 15:30 – Конкурс за автентична и стилизирана женска, мъжка и детска носия с осигурен награден фонд от ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ (малка сцена). Предварително записване на служебния вход до 13 часа в събота.
15:30 – 17:00 – Представяне на клубове, школи и танцови състави за български народни танци (в представянето се предвижда и участие на публиката в заучаване на български народни хора) – II част  (малка сцена)
17:30 – 18:30 – Свободна програма, веселие
18:30 – 19:30 – Народни борби  (на поляната при входа)
19:30 – 20:00 – Надиграване на танцьори с осигурен награден фонд от ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Предварително записване на служебния вход до 18 часа в събота.
20:30 – 21:00 – Фолклорен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци  „Сливен”
21:00 – 21:30 –  Концерт на солистката на ансамбъл „Българе“  Албена Вескова  (на поляната при входа)
21:30 – 22:30 – Народно веселие с фолклорната певица Росица Пейчева и танцова формация „Етноритъм“  (на поляната при входа)
22:30 – 23:00 – Нестинарски игри (на поляната при входа)
23:00 – “Олелия” – игри, песни и танци около големия огън с оркестър “Орфей” с ръководител Георги Янев (на поляната при входа)

Ден трети – 20.08. – неделя

10:00 – Отваряне на Фестивала
10:00 – 12:00 – Веселие с оркестър
12:00 – Официално закриване на Фестивала
12:00 – 17:00 – Свободно влизане на територията на Фестивала (без входна такса и носии)


Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица по старинен български обичай, на която младоженците и присъстващите 400 гости са с български народни носии, има широк позитивен отзвук. Това мотивира създателя на „Българе” с помощта на неговите партньори Ян и Елена Андерсон, на тогавашния кмет на Жеравна Лъчезар Германов, бизнесмените Георги Манев и Калин Григоров, както и на други съмишленици, да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и се откъсне от цивилизацията, като направи скок век и половина назад във времето.


Основен организатор на фестивала е създадената от Христо Ив. Димитров и семейство Андерсон Фондация „Българе”. Съвместно с марката „Бона фиде”, Община Котел и Кметство Жеравна, Фондацията организира ежегодния международен Фестивал на фолклорната носия, чието първо издание е през август 2008 година. Неизменен домакин на фестивала през годините е екипът на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Фестивалът е частна инициатива и се издържа благодарение на приходите от входната такса и от дарения. Всяка година десетки дарители и медийни партньори допринасят за успешното провеждане на родолюбивата инициатива в Жеравна.

Традиционни спонсори на фестивала от самото му създаване са Ян и Елена Андерсон, Георги Манев и Калин Григоров. Всяко издание се осъществява с подкрепата и на десетки други дарители.

Архитектурният резерват Жеравна е избран от Христо Ив. Димитров за център на фестивала. През 2008 г. е сключен 30-годишен договор с Община Котел за ползване на част от местността Добромерица край селото за място на събитието. Фестивалната територия е обособена сред боровата гора на хълма Добромерица. Фестивалът е тридневен /петък, събота и неделя/ и се провежда в предпоследния уикенд на месец август, като датите му са подвижни всяка година.

Участието в този фестивал е доброволен акт и желаещите да се включат в него старателно спазват задължителните изисквания за провеждането му. С цел да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и максималното й приближаване до българския бит отпреди 100-150 години, действа строг фестивален правилник.

Главното изискване за прекрачване във фестивалната територия е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. През първите два дни категорично е забранено заснемането с камери, фотоапарати, мобилни телефони и др. Право на това имат само акредитирани медии и фотографите на фестивала. Всеки посетител може да се обърне към последните за лични снимки, до които ще получи безплатен достъп в сайта www.nosia.bg 20 дни след фестивала.

Стремежът на организаторите е постигане на типичната атмосфера от годините на националното ни Възраждането в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими спомени. 

„Фестиваленъ вестникъ” излиза от 2010 г. като безплатното информационно издание на фестивала, включващо програмата му, правилника за провеждане, актуална информация, текстове с патриотични акценти, както и развлекателни страници. Вестникът е от 8 страници и се издава от Фондация „Българе”. Екземпляр от вестника получава с влизането си всеки гост и участник във Фестивала на фолклорната носия.



Няма коментари:

Публикуване на коментар