неделя, 27 август 2017 г.

За 20-и път Ветрен посрещна ТИД с чорби, песни, танци и красив залез


За 20-и път силистренското село Ветрен посрещна най-голямата в света гребна регата ТИД – 2 516 км за 75 дни, от до Силистра. Тя бе проведена за 62-и път покрай и през 10 европейски страни от Германия до България с допълнително продължение до пристанище Сулина край Черно море.



„Над 130 гребци – най-много от Германия, следвана от Австрия, България, Унгария, Словакия, Сърбия, Румъния и др., достигнаха до с. Ветрен, където община Силистра и местното кметство имат честта да посрещат гости, подобно на 65 населени места в различни страни, сред които големи европейски столици като Будапеща, Братислава и Белград.”


Тази година най-малък участник е Огнян Андреев – на 8 г. от Видинско, който обеща пред участниците в тържеството да участва и догодина, а най-възрастен е олимпиецът от 1960 и 1964 г. Богдан Антонов – на 80 г. от София, за когото регатата е едно от най-милите преживявания, които е имал в своята дълга спортна кариера.

Заместник-кметът на община Силистра инж. Тихомир Борачев приветства от името на кметското ръководство участниците в регатата,поздравителен адрес от областния управител Ивелин Статев също бе представен. Кметицата на Ветрен Иванка Славова изрази задоволството на ветренци и на местната Фолклорна група към читалището в името на приятелството между народите да за пореден път да бъдат сготвени два вида чорби – рибена и бобена, с които по традиция са гостени всички желаещи.

Освен община Силистра, „БГ АГРО” Варна и ТК „Куин” кв. Деленки на село Айдемир са сред спомоществователите на празника, настроението в който освен самодейките на домакините начело със секретаря на читалището Атанаска Йорданова, бе дело и на Ансамбъл „Добруджа” при община Силистра с ръководител Димитър Джамбазов.

...И, разбира се, за финал - един от най-красивите залези над вълшебната европейска река...за изпроводяк от Крайдунавска Добруджа - единственият район с два бивака в рамките на целия ТИД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар