неделя, 4 юни 2017 г.

Черноморски поход под крилото на Виа Понтика

За 15-и път ТД "Добротица" - Добрич организира туристическия поход "Добруджа и морето", тази година от Камен бряг до КК "Русалка" с участието на 232 души от 13 дружества (от Варна, Разград, Павликени, Велики Преслав, Велико Търново и др.). 

Сред тях бе и ТД "Дочо Михайлов" Силистра (13 участници начело с председателя на УС Александър Лечев и на председателя на Контролната комисия Виолета Атанасова), представителят на което - Александър Михайлов (79 г.), бе най-възрастният, изминал тричасовото трасе, заедно с двама близнаци на под 1 г. Незабравимата туристическа вечер бе организирана в комплекс ”Виктория” край Балчик.  

Посрещане с добруджанска пита за "Добре дошли!" в с. Камен бряг, популярно с вездесъщия "Джулай", на който кой з-нае защо местните власти сложиха край. И по глътка червено вино за отскок преди да тръгне колоната по маршрута, преминаващ през резерват и безспорно едни от най-живописните крайморски пейзажи. 


Кратка визита в православния храм "Св. св. Константин и Елена", изграден през 2004 г. и уникален с гипсови икони и иконостас. Трасето дава възможност и за други две прелюбопитни предизвикателства: да се сгрееш на огъня от тръбата за земен газ и с едно протягане на ръце да поемеш от енергията на древна скална църква. Много цветя и приятен морски бриз.


Незабравимо е и преминаването през резерват "Яйлата" - територия от 300 дка със 112 некропола и множество скални жилища, както и остатъци от крепост. Оттук минава вторият по големина в света след този над Гибралтар път за прелет на птици (178 са видовете в този район). Днес Виа Понтика, както се е наричат римският път до Константинопол, е наименование и на един от главните маршрути за миграция на птиците от Европа към Африка, минаващ през България — над Странджа и по бреговата ивица на Черно море. До 70-те години в него е имало тюлени (едно от селата се казва Тюленово), а до 80-те - и дропли. Слава Богу, все още се виждат танцуващи във водата делфини. 

Още едно морско изживяване имат възможност да направят българските туристи през 2017 г.: от 8 до 12 юли е 19-ият   национален туристически поход “Черноморски бряг” (II категория на трудн): гр. Бяла – с. Шкорпиловци– КК “Камчия” – х. Черноморец - м. Фичоза – Варна.  Участниците ще преминат през резервата "Лонгоза" и др. защитени територии, както и по пясъчните дюни на Шкорпиловци. 

Целта е да се популяризира пешеходният туризъм и придобиване на навици за природосъобразен начин на живот при горещи летни условия и на палаткови биваци. В продължение на години силистренци - представители на туристическото дружество и на СУ "Н. Вапцаров", също бяха традиционни участници в похода - общо 68 км, почти изцяло по крайбрежието на морето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар