петък, 2 юни 2017 г.

Изложба в ХГ Силистра от представители на три нации

На 2 юни 2017 г. от 17 ч. в Художествена галерия Силистра към зрителя тръгна съвместна изложба живопис на Едуардо Диез от Испания, Михаела Илие от Румъния и на Марияна Соколова от България (Русе) (на снимката отсъства румънката).


Директорът на ХГ Силистра Йордан Колев откри изложбата, представяйки участниците в нея и връчвайки им поздравителни адреси от областния управител Ивелин Статев и от кмета на общината д-р Юлиян Найденов. 

Г-н Колев заяви: „Идеята за изложбата зароди миналата година и е на нашия гост от Испания Едуардо Диез, който през 2015 г. представи при нас свои творби. Тогава авторите не ни бяха известни, но сега стана ясно, че с него заедно са доказани творци – по един от България – Марияна Соколова, и от Румъния – Михаела Илие. 

По изразни средства те се различават една от друга и по свой търсят пътя към истината в изкуството. И тримата обаче ги обединява реката и това личи от заглавието на изложбата „Цветовете на Дунав”.






За Диез са много важни въображението, импровизацията и строежът на композицията. Голямото му вдъхновение е морето. То е неговият свят и го представя като маринист, макар че рисува и други видове пейзажи. За него морето е пъстра вселена, в която се отразяват настроения, чувства, преживявания и реалност.

Михаела Илие ни гостува за пръв път и се представя с 11 творби, вдъхновени от водните лилии, които тя рисува с маслени бои. В творчеството й се вижда чувственост, лиричност, типични за човек, отдаден на изкуството и обичащ природата.

И Марияна Соколова от Русе за първ път излага свои творби в Силистра, представяйки се с 9 акварела. Най-познаваемите нейни дунавски пейзажи изобразяват реката, водата, отраженията, рибарските лодки, корабчетата, макар че че в изложбата има и няколко природни пейзажа. 

Реката е представена обикновено и поетично, без излишна натруфеност и ефекти, с които да подмамва зрителя. От картините й блика спокойствие, нежност и мечтателност”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар