сряда, 14 юни 2017 г.

Инициатори и общинари обсъдиха предложение за светещ кръст край река Дунав в Силистра




На 12 юни 2017 г. кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на Общински съвет д-р Мария Стойчева и други представители на местните власти се срещнаха с историци, архитекти, инженери, художници, представители на обществеността и медиите по повод предложение на Инициативен комитет от граждани с председател Григор Шопов и на членове на НЧ „Доростол-1870“  Силистра.


Светещ кръст край Асеновград
То е относно подготовката на проектни документи и дарителска акция за поставяне на паметен християнски кръст край брега на р. Дунав  в гр. Силистра - град с празник за 21 доростолски светци и център на древно просияла епархия, като знак в защита на жителите на община Силистра. В дискусията бяха изказани становища на експерти за реализацията на идеята.

Кметът акцентира върху необходимостта да се актуализира проектът, като отправи покана това да стане с безвъзмезден труд на екипа, като изработката бъде съобразена с православния канон. Той препоръча да се търсят възможности за финансиране по европейски програми и да бъде открита набирателна банкова сметка. Предвижда се кръстът да бъде висок 12 метра и да бъде изработен от висококачествена стомана с художествено осветление.
Светещ кръст край Сливен
Светещ кръст край Гърмен

Няма коментари:

Публикуване на коментар