вторник, 13 юни 2017 г.

Самодейците от Бабук сред най-добрите на МФФ „Атлиманска огърлица“



Ансамбълът за автентичен фолклор към НЧ „Дочо Михайлов-1906“ - с. Бабук, община Силистра, взе участие и спечели едно от най-високите най-високите отличия (награда на кмета на Китен) и признанието на журито на VI-ия Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ в град Китен, община Приморско (7-11 юни 2017 г.). Освен с тази награда, съставът беше удостоен и с честта да гостува в Република Косово. 


Пет дни в най-екзотичното място на Южното ни Черноморие на красивия залив Атлиман участниците показваха фолклорните си традиции на лятната морска сцена в града. Събитието бе под патронажа на кмета на Приморско Димитър Германов, тъй като общината е организатор, заедно с кметство Китен и Сдружение „Атлиманска огърлица“ (директор на фестивала е странджанската народна певица Златка Ставрева). 



Всяка година участниците са многобройни от различни фолклорни области на страната и чуждестранни състави от: Украйна, Азербайджан, Гърция, Сърбия, Македония, Грузия, Полша, Русия, Чехия, Словакия, Косово и др. (над 80 фолклорни групи и изпълнители).

МФФ „Атлиманска огърлица“ е с конкурсен характер. Певчески групи, танцовите състави, ансамбли и индивидуални изпълнители са разделени в няколко възрастови групи. Компетентно жури с председател проф. д.изк. Лозанка Пейчева, фолклорист и музиколог. 

В журито бяха и други важни особи като известната народна певица Янка Рупкина, носител на награда „ГРАМИ“; добруджанецът доц. д–р Венцислав Димов (фолклорист, етномузиколог и водещ) и др. Ансамбълът на село Бабук изказва специална благодарност на УС и КС на ЗК „Мотор-93“, които подкрепят дейността на читалището в неговите изяви.

1 коментар:

  1. Организационният комитет на фестивала изказва специални благодарности за участието на Ансамбъла от с.Бабук! Доставихте удоволствие на всички с вашите изпълнения! Ще ви очакваме отново!Поздрави от Китен!

    ОтговорИзтриване