понеделник, 26 юни 2017 г.

На Еньовден от Силистра през Алфатар до „Етъра“

 

В периода 23-25 юни град Габрово е домакин на петата конференция-среща кръг „С децата“, организирана от Фондация „Америка за България“, като част от програмата на 24 юни бе на територията на Етнографски музей на открито ЕТЪРА, където бе проведено обучението „Как да презентираме успешно каузата си“ с участието на Михаил Стефанов (ЕТЪР - Музеен детски център)  е част от „Кръг с децата“ (www.sdecata.com). В проявата участваха представители на РИМ Силистра, вкл. от Етнографска експозиция, както и от Регионална библиотека Партений Павлович Силистра.

Интересна за посетителите бе изложбата от фонда на АЕК Етър”, наречена Еньовденска обредност”. За своето здраве всеки имаше възможност да открие нещо подходящо на Базара за билки и билкова козметика , мед и пчелни продукти. Председателят на Съюза на билкарите в България Емил Елмазов демонстрира получаването на мляко от лимец, наречено “млякото на земята”. За празничното настроение на посетителите се погрижиха фолклорни състави от общините Габрово и Велико Търново. Празникът завърши с надиграване и кръшно хоро, в което се включиха всички присъстващи.




На Еньовден - най-виталният ден през годината, спираме надпреварата с времето, откъсваме стръкче росна билка, усмихваме се на Слънцето и се зареждаме с енергия, за да продължим уверено пътя си до края на годината (www.etar.org). 

На този ден бе посветен  и празник в Дунавски парк Силистра с демонстрации от различни читалища - Силистра, Смилец, Бабук, Сребърна и др. Една проява - едновременно познание за билките, но и забава за душата, както и повод дегустация на различни билкови чайове.  

Той бе организиран от Община Силистра, Дирекция „Хуманитарни дейности“, Отдел „Култура“ в партньорство с Народно читалище „Доростол“ Силистра (заедно с Фолклорна група „Добруджа“ и Детска вокална група при ФФ „Добруджанче“.“), Народно читалище „Дочо Михайлов“ Бабук, Народно читалище „Светлина“ Смилец, Народно читалище „Възраждане“ Сребърна (заедно с Младежка формация „Лудо, младо“), фолклорна група „Росица“  при Детска музикална студия „До Ре Ми“.

В ден, който е знаков в българския обреден календар, посветен на лятното слънцестоене. А както е известно - от древни времена българите сме поклонници на Слънцето. Празникът бе уважен и от представители на властта в лицето на кмета на общината д-р Юлиян Найденов и на областния управител Ивелин Статев.

По свой начин - красиво, елегантно, с вкус и финес - както винаги според местната си традиция, празникът Еньовден бе организиран и в община Алфатар в лицето на Народно читалище „Йордан Йовков“ сред синьото море от нива с цъфнала лавандула.

Няма коментари:

Публикуване на коментар