петък, 23 юни 2017 г.

Графикът Димитър Кулев от Силистра през Токио, Хюстън, Маастрихт, Лайпциг и Добрич

Назаем от ФсБ-профила на Роси Рос: Днес посетих изложба „Графика и рисунка“ в Художествена галерия Добрич на художника Димитър Кулев, който живее и работи в Силистра. Останах приятно изненадана от всички негови творби. Да се докоснеш до душата и мислите на художника е доста трудничко. При г-н Кулев всичко е много просто, изчистено и много живо, усещаш духа на всеки предмет, детайл, пейзаж, портрет. Щастливка съм, че днес след премиерата му имах възможност лично да му стисна ръката, за да изкажа благодарността си и приятната си изненада от картините му. Твърде скромен човек. Отдели ми няколко минути в разговор, който вярвам, че е в полза и за двама ни.

В експозицията са включени творби от различни години, изпълнени в графичните техники офорт и акватинта, както и рисунки с туш и перо, гваш, пастел и темпера. Вдъхновение за художника са дунавският бряг; корените и дърветата, изхвърлени край реката; натюрмортите, посветени на италианския художник Джорджо Моранди.

Димитър Кулев завършва Националната художествена академия, специалност „графика” през 1979 г. Член на СБХ. От завършването си участва в регионални и национални изложби в България, в представителни изложби на българската графика, организирани от СБХ в Минск, Москва, Братислава, Анкара, Маастрихт, Скопие. Той е постоянен участник в международното биенале на графика във Варна от второто му издание, в биеналета в Киото, Канагава, Кочи, Лодз, Люблин, Белград, Битоля и в в триеналета в София, Токио, Кайро. Има три самостоятелни изложби. 

Участвал е в пленер „Мостове“, Дрезден, Германия и в „Звук и цвят“, организиран от Дарик радио в България. Димитър Кулев е носител на Диплом за цялостно представяне в Третото биенале на малките форми, Плевен/2006/, на Специална награда на Международното биенале на Графиката, Варна/2007/, на Диплом за цялостно представяне на Четвъртото биенале на малките форми, Плевен/2008/. Същата година получава Първа награда за графика на Национален конкурс „Алианц България“. През 2015 взема Първа награда за графика на Национална графична изложба на името на Георги Герасимов, Пазарджик, а през 2016 грабва и Голямата награда за графика на Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика 2015 - 2016 г.
Творби на художника са притежание на Национална галерия София, Министерство на културата, Министерство на финансите, галериите в Добрич, Търговище, Разград, Монтана и Силистра. Негови графики притежават два музея в Япония: Музей за графика малък формат в Токио и Музей за съвременна графика в Кочи, както и експозиции в Маастрихт (Холандия), колекция „Лудвиг” в Германия, още в Люблин и Лодз в Полша, Хюстън в САЩи др.



Няма коментари:

Публикуване на коментар