четвъртък, 29 юни 2017 г.

Днес първа жътва в Шуменци, утре – в Гарван


Лятото на 2017 г. навлиза в разгара си както по отношение на жегите, на плановете за почивка на море и планина, така и във връзка със задължителния селскостопански труд на полето, оправдан от вечната максима „ден година храни“. В най-усилното си време е кампанията по обирането на нектара на Добруджа – кайсията, чествана единствено в Тутракан със своя специален ден (празник на 30 юни), след като вече черешите презряха и си минаха от реда.

На ход е и „първа жътва“, на която също народът посвещава ритуали, завещани от дедите ни. Един от тях вече е факт – в тутраканското село Шуменци. Една възможност заедно кметството, земеделските производители и структури, местното читалище, свещеникът на енорията и пенсионерският клуб да покажат на всички поколения, че традицията е жива.







И така: покрай комбайна, подготвен за поредните денонощни подвизи на полето с ечемик и жито, лъсва сърп, забравен от времето; прозвучава молитва и грейва икона над класовете с едро жито, чийто глутен тепърва ще бъде изчисляван, и зазвучава бавна добруджанска песен, упойваща със звън и слово, наследени от вековете.

Днес в Шуменци, утре – на 30 юни – в село Гарван (по традиция - заедно са кметство, енория, ЗК 16 декември, Клуб Надежда и НЧ Д. Ив. Полянов), където е и десетото издание на уникалния за нашия край Фестивал на хляба. И в други населени места в област Силистра: сещам се, че в село Срацимир дори показват по фестивали своята версия за първа жътва...

Не се съмнявам, че по-голямата част от кооперациите отличници от област Силистра ще имат своя момент на слава в името на поминъка си: ЗК „Нива“ и ЗК „Плодородие“ – с. Проф. Иширково, ЗК „Дунав“ – с. Малък Преславец, ЗК „Атила Зафиров“ – с. Зафирово, ЗК „Земя“ и ЗК „Сокол“ – с. Сокол, ЗК „Мотор“ – с. Бабук, ЗК „Христо Ботев“ – гр. Тутракан, ЗК „Царев дол“ – с. Търновци, ЗК „Съгласие“ – с. Срацимир, ЗКПУ „Детелина“ – гр. Дулово, ЗК „Айват“ – с. Звенимир, ЗК „Прогрес“ – с. Варненци, ЗК „Мир“ – с. Добротица“, ЗК „Светлина“ – с. Васил Левски, ЗК „Дунавец“ – с. Дунавец, ЗК „Изгрев“ – Белица“,

За да си спомнят старите, а младите да запомнят, че няма нищо по-високо от хляба, изпечен, за да бъде постамент за гордост и за уважение, за молба и за клетва за вярност пред идеали в името на непреходни каузи.

На добър час, комбайнери, механизатори, кооператори и самодейци! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар