сряда, 7 юни 2017 г.

Увеличават се възрастните хора, претърпели насилие вкъщи

През 2017 г.  се наблюдава повишаване на броя на възрастните хора, потърсили помощ, след като са били обект на домашно насилие, показват данните на СНЦ „Екатерина Каравелова“, реализиращо проект „Изпълнение на държавната политика по проблема „домашно насилие“ чрез Център за консултиране и превенция от домашно насилие Силистра, финансиран със средства от Държавния бюджет, чрез Министерството на правосъдието на Република България по Договор № 93-00-532/23.12.2017 г.

Към 31 май 2017 регистрираните случаи на пострадали са 26, а броят на включените със съдебна заповед в Специализирани програми за извършители е 9 лица. За отбелязване е, че един на четири случая с домашно насилие е към родителите, извършен от пълнолетните им деца, които живеят с тях. Най-голям обаче остава делът на насилието между партньори – най-често това са семейства, живеещи в условия на патриархална система. 

Кои са реализираните дейности през последните месеци: изготвен е мониторингов доклад за 2016 г., представен на заседание на Експертен регионален съвет за пострадали от домашно насилие, проведено на 12 април т.г. с присъствието на представител на   Асоциация „Анимус“, проявяваща интерес към дейността на институциите и организациите, работещи по Закона за защита от домашно насилие. Междувременно е разработена програма за работа с подрастващи, насочена към развитие на знания, нагласи, убеждения и ценности за ранна превенция и защита от домашно насилие.  

Какви са предстоящите събития: провеждане на обучение на директори на училища, учители и педагогически съветници за приложение на разработената програма. Отделно тя ще бъде тествана в 10 срещи с ученици от различни училища, което трябва да се случи до 23.12.2017 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар