четвъртък, 10 декември 2015 г.

Отзвук от празничната програма за Никулден в Тутракан



http://rekits-silistra.com/

Както вече стана традиция, и тази година ФГ "Детелини" при НЧ "Н. Й. Вапцаров-1873" гр. Тутракан взе участие в празничната програма по повод празника Никулден, организиран от Община Тутракан. Самодейците пресъздадоха обичая на брега на реката - там, където му прилича да бъде. 

Песни, танци и освещаване на трапезата от трима свещеници беше само част от празника. Водите на Дунав отнесоха хвърлените от самодейците цветя в памет на онези моряци и рибари, които не са успели да се завърнат по домовете си през годините. 

Студеното време не попречи на доброто настроение, а гостите на празника получиха чаша червено вино и парче от вкусен никулденски шаран, осигурени от Община Тутракан, както и люспа от шаран, завързана с червен конец - за здраве и берекет.

Всичко това премина под музикалния съпровод на Стоян Дечев - ръководител на фолклорната ни група. В църковния храм, носещ името на светията Чудотворец също имаше ритуали, както и в светската част на празника - поредния кулинарен фестивал с много награди, осигурени от общината

Светлана Петкова - секретар на НЧ "Н. Й. Вапцаров-1873" 
гр. Тутракан

Няма коментари:

Публикуване на коментар