понеделник, 7 декември 2015 г.

Серия от благотворителни прояви в Силистра и Тутракан



Навечерието на Никулден, Коледа и Нова година обикновено е заредено с много настроение, с годишни концерти, с юбилеи и рой благотворителни инициативи.

За пореден път през последните години десетки силистренци станаха съпричастни към провежданата по света кампания, наречената „16 ДНИ ЗА БОРБА СРЕЩУ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ“ (25 ноември - 10 декември). В крайдунавския град тя стартира на 25 ноември по идея на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ и са част от годишната програма на Експертен регионален съвет по проблемите на домашното насилие в област Силистра.

Според програмата на Кампанията „16 дни...“ на 30 ноември и на 2 декември бяха проведени две от т.нар. флашмоб акции в предварително избрани райони на град Силистра. На 3 декември бе традиционният вече концерт под мотото „Заедно по-добри”, съчетан с изложба базар за набиране на средства за дооборудване на преходна къща „Резилианс“ и в полза на социалните услуги, предоставяни от Женско сдружение „Екатерина Каравелова”.

Проявите бяха в салона на община Силистра с участието на Вокална школа „Мегатон“, група NEWTON, театрално студио „Артистик” с р-л Христо Христов и балет „Лиденс” към НЧ „Доростол“ –Силистра.

До участниците в концерта поздравителен адрес отправи областният управител Стоян Бонев, а в него бе вписан поздрав и от името на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.

От името на областния управител на Силистра бе откупена акварелна рисунка на младия, но талантлив силистренски художник Боян Иванов, а сред другите закупили картини са Христина Георгиева и Галя Иванова – представители на Сдружението, и Иван Неделчев – ръководител на рок групи. Според предварителния отчет на  ЖС „Екатерина Каравелова“ 808 лева са събраните средства.

Благотворителен концерт „Дай криле на мечтите им” на БМЧК Силистра бе проведен в чест на 5 декември – световен ден на доброволчеството. Той имаше за цел да събере средства за деца в неравностойно положение от Силистренска област. Цялата организация, като се започне от сценария, намиране на спонсори, участници и самото провеждане на концерта се извърши от доброволците от клубовете на БМЧК в Силистра и Дулово.

Те бяха и организатори и участници в цялостната визия на провеждането му. В концерта взеха участие деца от ЦДГ „Иглика“, хип хоп групи, бийт боксери, танцова двойка от клуб за спортни танци „Елеганс“, „Балет Б 2“, балет „Аксел“, солисти и музикални изпълнители от Вокална школа „Мегатон“, клубният координатор от клуба в Дулово Жюлияна Георгиева, както и други индивидуални изпълнители.

А малките приятели от ОДЗ „Нарцис“ представиха 7-те принципа на червенокръсткото движение и предизвикаха бурни овации в залата. Концертът завърши с общо изпълнение на всички участници и доброволците на БМЧК на песента „Заедно“. Събраната сума от 780 лв. ще бъде разпределена с решение на клубните координатори. Групите, които ще бъдат включени са деца сираци и полусираци, деца в риск, абитуриенти с нисък социален статус, които ще бъдат подпомогнати под различна форма през 2016 г. 

За 20-и път „Ротари клуб Силистра“ проведе свой благотворителен бал, повечето от които по традиция са в дните преди Коледа. Около 2 000 лева от приходите ще бъдат заделени за два проекта: в помощ за дооборудване на Кризисен център Силистра и за акция на леновете на Интеракт клуб Силистра в Дома за стари хора в Силистра.

Средствата са събрани от продажба на куверти (на поканата на президента на клуба Свилен Съботинов се отзоваха 70 участници), от търгове за икони и картини, както и от билети за томбола. Над 80 хиляди до повече от 10 адресата – здравни, културни и учебни заведения, както и частни лица, са адресатите в десетгодишната дейност на ротарианците от Силистра н благотворителния фронт. 

За доброто настроение на гостите се грижеха специално поканени изпълнители от София начело с Владо Димов, преподавател в Музикалната консерватория. Сред дарителите от свое име са областният управител Стоян Бонев, д-р Мария Стойчева - председател на ОбС Силистра, д-р Юлиян Найденов - кмет на общината, "Хари 3" и др.

Пореден благотворителен бал проведе и "Ротари клуб Тутракан" с тазгодишен председател д-р Юрий Василев, с който бе отпразнувана и 10-годишнината му, с гости от Русе, Свищов, Поморие и Александрия (Румъния) с участието на трио „Сопрано“ и таланти от местното Училище по танци. Отчетената сума за разпределение е 2 000 лева, предназначена за изграждане в Тутракан на голям ретро часовник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар