сряда, 23 декември 2015 г.

Религиозни празници през 2016 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното



Правителството определи дните на религиозните празници през 2016 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното. Датите са съгласувани с ръководствата на религиозните общности в България. Съгласно Кодекса на труда, служителите и работниците от тези вероизповедания могат да ползват по свой избор част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.
Празниците на Католическата църква у нас са 28 март – вторият ден от Великден, 29 юни – „Св. Св. Апостоли Петър и Павел”, 1 ноември – „Вси Светии”, и 8 декември – Непорочното зачатие на Света Богородица.
Мюсюлманското вероизповедание ще отбележи Рамазан байрам на 5,6 и 7 юли и Курбан байрам на 13,14 и 15 септември.
За религиозната общност на евреите празниците са на 23 април – Песах, 3 октомври – Рош Ашана, 12 октомври – Йом Кипур, и Сукот – на 17 октомври.
Арменската апостолическа православна църква ще празнува Рождество Христово на 6 януари, Разпятието на Христос (Разпети петък) – 25 март, Св. Григорий Просветител – 28 май и Св. Апостоли Тадей и Вартоломей – 3 декември.
Празничните и почивните дни за обществото „Бяло братство” са 22 март – Ден на пролетното равноденствие, Рождението на Учителя Петър Дънов – 12 юли, Съборните дни – 19, 20 и 21 август, и Денят на кончината на Учителя – 27 декември.
Последователите на Църквите на адвентистите от Седмия ден имат на разположение шест съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.
Празници за Бахайската общност са 20 март – „Ноу-Руз” (Бахайска Нова година), „Резван” на 20 април, Обявяване мисията на Баб на 23 май, Възнесението на Бахаулла на 28 май, Мъченическата смърт на Баб на 9 юли и Рождението на Бахаулла – на 2 ноември.
Обществото за Кришна съзнание отбелязва Гаура Пурнима на 23 март, Рама Навами на 15 април, Нарасимха Чатурдаши на 20 май, Татха Ятра – на 6 юли, Кришна Джанмащами на 25 август.
Последователите на Диамантен път на будизма – България, ще празнуват на 21 май Весак – ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда Шакямуни.
Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоминанието за смъртта на Исус Христос на 23 март и Конгресни дни на 29 и 30 юли и 5 и 6 август.

Празниците на Будистката общност в България са на 22 май – Денят на Буда, 24 януари – Нова година, 20 юли – Денят Дхарма, и 8 декември – Денят Бодхи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар