петък, 11 декември 2015 г.

Най-старото дърво с корен е дъб от Силистра




АРТ Силистра Фейсбук

Вековният дъб в Дунавския парк в Силистра стана победител в Шестия национален конкурс „Дърво с корен”, организиран от столичната фондация „ЕкоОбщност”. Това съобщи природолюбителката Невяна Маринова, която го номинира за надпреварата, състояла се онлайн в интернет. Символът на Дунавския парк – Старият дъб, получи символичен подарък за своята 105-а годишнина. 



За участие бяха допуснати общо около 70 дървета от страната, и по-точно техните снимки и данните за тях. След първия кръг повечето отпаднаха и останаха 10 финалисти, подложени също на гласуване от потребителите. То приключи на 9 декември, когато Маринова беше уведомена, че първото място е завоювал нашият 105-годишен дъб. Радостната вест пристигна при нея чрез специално писмо, изпратено й от един от членовете на ръководството на фондацията. Това е журналистката Александра Георгиева, поканила я да присъства и на церемонията по награждаването, насрочена за 15 декември от 10,30 ч. в Полския институт в София.

„Благодаря на Силистра и на всички мои приятели от цяла България, подкрепили с гласовете си нашия дъб! Това, че е победител в конкурса, е голяма гордост за нас!”, сподели Маринова, която е възпитаник на Русенския университет „Ангел Кънчев”. Освен че е природолюбител и сътрудник на „ЕкоОбщност”, тя се занимава и с фотография, поддържайки страниците „Залези по поречието на Дунав” и „Невъобразимо” във „Фейсбук”. Увлича се също по рисуването и приложното изкуство, била е учител в местната школа „Престиж”. С активната си дейност на еколог спомогна и за това Старият дъб да спечели конкурса, за голяма радост и чест на всички силистренци.

Преди пет години символът на Дунавския парк участва за пръв път в конкурса и отново бе сред десетте финалисти. През 2010 г. бе номиниран от младите природозащитници от Клуб „Любители на природата” към Основно училище „Иван Вазов”. През 2012 г. дъбът придоби статут на защитен обект по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Тогавашният министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която е силистренка и добре познава символа на градския парк, издаде заповед, удостояваща дървото с този статут. 

Старият дъб бе вписан в регистрите на вековните дървета. Той е в много добро състояние. Обиколката на ствола при 1,2 метра от земята е 4,6 метра, височината е 14 м, а диаметърът на короната е 24 метра. Не са установени хралупи, дървото има здрави скелетни клони и е с изцяло покрита коренова система. Грижата за опазването му е на община Силистра, която бе инициатор за провеждане на процедурата по обявяването му за защитен обект.

Красивото растение е защитен от закона обект и Общината трябва да се грижи за него. Най-старото запазено дърво в Дунавския парк навърши тази година 105 лета. Старият дъб, както го знаем всички, е бил засаден през далечната 1910 г. и е единствен в парка. Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. или малко по-рано. Първите писмени сведения за красотата на парка са от 24 юни 1870 г., тоест той е вече на минимум 145 години. Затова неслучайно нашият парк е обявен официално за най-стария градски парк в България.

През 1908 г. в парка е назначен агроном, който да отговаря само за него. Доставени са и първите рози от Тимишиоара. Построен е първият фонтан, наречен „Звездообразният”. Основният символ на Дунавския парк е посаден през 1910 г. от австрийски ландшафтни специалисти, поканени в града да „подредят” любимата за силистренци градина на брега на река Дунав. 

Случайно или не, години по-късно близо до дъба е издигат паметник на Лев Толстой, посетил Силистра по време на Кримската война. Той умира на път за България в годината, когато засаждат дъба. Твърди се, че с опиране на гърба о ствола на дъба се лекува високо кръвно налягане, което обяснява защо пейката под дървото е любимо място са пенсионери и за спортисти.

Невяна Маринова
В своя профил Невяна Маринова написа: "Щастлива съм да Ви съобщя,че вече официално получих писмо и покана от Фондация " ЕкоОбщност", защото нашата номинация за дъба в Дунавски парк в гр. Силистра, с която участвахме в конкурса "Дърво с корен 2015", е избран чрез онлайн гласуване за победител сред десетимата финалисти в основната категория на конкурса...


Писмото е подписано от директора на фондацията Любомира Колчева; разговаряла съм с координатор от страна на фондация "ЕкоОбщност"-Александра Георгиева. Ще получим награда на официална церемония на 15 декември 2015 г. от 10:30 ч. в Полския институт на ул. "Веслец" 12 в гр. София.
От Силистра направих осем номинации на дървета, които искам да бъдат опазени...Но дъбът беше избран от комисия и влезе в номинациите на 10 финалиста.
Благодаря за подкрепата на силистренци и на всички приятели от цялата страна! Всяка една от 74-те номинации от България заслужава грижа и опазване! Хубаво ще е да можем да се научим да ценим и пазим това, което имаме..., а то не е никак малко. Това, което ни прави различни, запомнящи се, нещото характерно за нас..., и всяко едно населено място." smile emoticon

Няма коментари:

Публикуване на коментар