понеделник, 14 декември 2015 г.

Мисия „Добротворец“ e...възможна



Вярвате ли в коледни духове? Вярвайте. Вярвайте в това, в което вярват децата. Дори и когато те са достатъчно големи, за да знаят кой носи подаръците под елхата, пак намират начин да се въплътят в елфи на Доброто. Специална седмица на добротворчеството обявиха учениците от 5-и б клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“-Силистра.
Заедно със своя класен ръководител Светла Пенкова в последния месец от тази година те измислиха мисии за всяка една седмица. Чувстват се особено – и знаят, че добрите дела и особеното приповдигнато отношение са избрани от тях, и ги усещат като част от магията на световния коледен дух. В такива дни никой не може да ги убеди, че такъв дух няма. Петокласниците са съпричастни на една голяма общност в света, която твори добро, мисли добро, предава добро. 

Как го правят децата от 5-и клас? За всяка от седмиците те имат теми, с които да преобразяват света около себе си и себе си. Най-големи вълнения събра мисията от отиващата си седмица, защото беше изцяло в духа на тайнството на Рождество Христово. Всяко дете трябваше седем дни поред да прави добри дела за свой съученик, чието име е изтеглил. Без да казва на кого прави добро. Без да се издава. Всеки от класа опитва да открие своя добротворец. И в същото време прави добро другиму. 

Разбраха ли децата кои са коледните духчета? Почти всички мислят, че са „усетили“. „Тези дни ни направиха по-добри“, сподели Азра. Това е важното. А добрините, които са правили, са малки жестове, с които показваш на другия, че не е сам и че може да разчита на теб. Стефания е разбрала кой е нейният добротворец, защото й е помогнал с носенето на раницата. 

Изброяват различни добри дела децата – всеки на някого е помогнал, притекъл се е в нужния момент. „Хубаво е да правиш добро, заяви Хелин, доброто не се купува с пари“. Според Анастас доброто е в това, да имаш приятели. Веселина по принцип помага на всички, но особено се е старала в тази седмица. 


Три дни са били необходими на децата, за да разберат кой е техният коледен дух. Но те сериозно и отговорно са приели, че част от тяхното добротворчество е тайната. Затова и коментират какво представлява мисията. Мисията е тайна, според Веси. Задължително е мисията да е с добра цел – допълва Мария. „Мисия е да изпълниш нещо важно“ – категоричен е Марчел. „И задължително трябва да се завърши“ – уточнява Анастас. А Стефания сподели, че „мисия е нещо, което променя живота , прави го по-различен“. 


Вярвате ли в коледни духове? Вече не бързате да кажете „не“. „Нещото, което променя живота“ често е до нас. И често най-важната ни мисия е в това, да държим очите и сърцата си отворени за него. Как? Попитайте децата! Попитайте  5-и б !

Няма коментари:

Публикуване на коментар