вторник, 1 декември 2015 г.

Урок по патриотизъм в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Силистра

В редакциите на медиите наскоро пристигна интересна и оригинална покана от учениците на  трети „Б” клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Силистра. В нея се казва: „Поканвате се да присъствувате на това, щото ще се състезаваме под наслов „Българската държава в най-стари времена”  в ден 27 на месец ноемврий, лето Господне 2015-то”.

Влизаме в класната стая. Срещаме се с класната ръководителка Светла Тодорова и попитахме каква е целта на това състезание, за да получим отговор: „Целта е да дадем стимул и самочувствие на учениците от един „труден” клас. От 18 деца 9 са билингви и някои все още не владеят добре български език, а трима от учениците са със специални образователни потребности.  Състезанието е на историческа тематика – Първа и Втора  Българска държава. За нас е предизвикателство да включим децата в подобен род инициативи.”

А децата трепереха от вълнение преди началото на състезанието. Разпределени в три отбора от по шест човека: славяни, траки и прабългари, те се състезаваха в няколко кръга: математически загадки – познай кой век е, свържи текст с изображение, поправи грешките в изречението, пъзели и „речникът – моят помощник”. Състезанието завърши с пантомима на тема „разпознай историческото събитие". 



Обективното жури от трима преподаватели в училището Стоянка Димитрова - учител по история, Павлина Андреева - начален учител, и Марияна Дочева - педагогически съветник, оценяваше отборите във всеки кръг. Първо място спечели отбор „Славяни”.
На състезанието присъстваха родители и близки на учениците, както и директорът Георги Тончев. Накрая  победителите почерпиха своите съученици и учители с лакомства, за което се бяха погрижили родителите на любознателните малчугани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар