петък, 11 септември 2015 г.

50 творби в изложба в ГХГ Силистра като резултат от пленера "Човек и природа - Ветрен 2015"

     В Градска художествена галерия Силистра беше открита изложба от тазгодишното издание на пленера - Ветрен "Човек и природа". Изложени бяха около 50 творби - живопис, рисунки и скулптура. 
     Изложбата откри директорът на галерията Йордан Колев, а думите по адрес на творците дойдоха от ръководител на групата на СБХ Димитър Кулев. Поздрави поднесоха - Цветана Игнатова от община Силистра от името на кмета д-р Юлиян Найденов, както и поздравителен адрес от Стоян Бонев - областен управител.
           Какво каза Димитър Кулев: "Тази година пленерът се проведе за 19-и път с подкрепата на община и Общински съвет Силистра, и със съдействието на групата на СБХ Силистра. Участваха десет души - четирима от София и шестима от Силистра. Това са Виолета Халваджиева, Витали Халваджиев, Светлин Димитров, Коста Дончев, Георги Куртев, Боян Вихренов, Калоян Георгиев, Владо Стефанов и Таня Кулева. Те ралотиха в избара от тях техника - акрил, въглен, темпера, акварел, гипс, масло, пастел, колаж.
            Красотата на старите ветренски къщи, рибарските лодки, залезите, природната сила на крайдунавския край отново обедини една група художници, които работиха на открито без предварителни ескизи, вдъхновени от природата наоколо. Идеята на пленерите е да се създаде една атмосфера на приятелски отношения между участниците, както и творческа нагласа.
             Тази година приоритет на внимание бяха младите художници и само двама бяха представители на т.нар старо поколение. Пленерът даде възможност на всеки от художниците да покаже   най-доброто от себе си. Различни като търсене и посоки, творбите в изложбата имат своята сила и творчески послания. 
             По регламент на пленера всеки от художниците дарява по една своя картина на организаторите. Общо 50 са картините, които са на разположение н ГХГ Силистра като отзвук от проявата."



Няма коментари:

Публикуване на коментар