петък, 4 септември 2015 г.

Музеят на лодкостроенето в Тутракан навърши 41 години

       От профила на Руско Русев във Фейсбук:: "На 3 септември 1974 г. в гр.Тутракан е открит Музеят „Дунавски риболов и лодкостроене”. Негов основател и пръв директор е краеведът Рачо Змеев, чиито дългогодишни изследвания за местния дунавски риболов и лодкостроене, документалните му проучвания за историята, бита, поминъка и духовната култура на добруджанското население, завършват с откриване на уникалния и единствен в Европа Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене”.
Музеят е първият и единствен по рода си в страните по поречието на Дунав. Неслучайно е разположен в Тутракан, защото основният поминък на местното население тук още от древността е риболовът. Известно е, че в края на 19 век Тутракан е бил основен производител на лодки за Румъния, Австрия, Сърбия и др. Тогава градът се налага и като главна точка на дунавския риболов. Износът на риба, рибено масло и черен хайвер се разраства, освен по нашите земи, градът започва да снабдява с качествени рибни изделия и редица европейски държави.


  
Средно около 5 000 души посещават годишно музея на Дунавския риболов и лодкостроене в Тутракан, където единствено могат да се докоснат до старите рибарски техники за улов, до бита и атмосферата на автентичния рибарски живот по дунавското крайбрежие на Добруджа. Музеят „Дунавски риболов и лодкостроене” е един от малкото, които имат филателно издание на тема „Музей на дунавския риболов, гр. Тутракан“. Първата пощенска марка за Тутракан е за Рибарската махала в града, която сега е архитектурен резерват, издадена е от тогавашната румънска пощенска администрация през 1934 година."

Няма коментари:

Публикуване на коментар