петък, 4 септември 2015 г.

Близо 100 млн лева ще получат тютюнопроизводителите догодина

Десислава Танева и Цветан Филев по време
на посещението на министъра в Тутракан
         В план-сметката на държавния фонд "Земеделие" за 2016 година ще бъдат заложени средствата за Преходната национална помощ за тютюнопроизводители на база референтен период“. Това заяви за Радио Шумен председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев след работната среща в Тутракан между министъра на земеделието Десислава Танева и представители на Асоциацията. „Това ще даде сигурност на тютюнопроизводителите, че ще получат финансиране през 2016-та. Процедурата се прави година за година и предстои да се случи до 2020“, заяви Филев. По регламент на ЕС, всяка година средствата по Преходната национална помощ намаляват с 5%. 
         Тази пролет производителите получиха близо 107 млн. лева, а догодина се очаква средствата да са в размер на около 100 млн. лева. По време на работната среща стана ясно, че от следващата седмица в Народното събрание ще се обсъжда проектозаконът за тютюна и тютюневите изделия. „Очакваме да бъдат заложени защитни механизми в бранша. Най-доброто за нас е да има клауза за задължително и предварително сключване на договори между производители и фирми, което даде сигурност и ясна визия за бранша преди началото на стопанската година“, подчерта Филев.
         В Тутракан министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви: "В сектор „Тютюнопроизводство“ проблемите са много сериозни. Трябва по-голяма яснота – договори за изкупуване, производство, в регистрацията на производителите. Пакетът е намаляващ до 2020 г., при положение, че са заложени средства в бюджета. Пътят е: качество, сорт, обединение с цел получаване на по-висока пазарна цена и то предвид маркетинга на самата суровина; втората опция е диверсифициране на самите земеделски стопани."

Няма коментари:

Публикуване на коментар