петък, 4 септември 2015 г.

Живопис на Иван Яхнаджиев със специалното участие на попизпълнителя Христо Паскалев – Паскал

Откриване на изложба
Живопис на Иван Яхнаджиев
със специалното участие на попизпълнителя Христо Паскалев – Паскал
7 септември 2015 г., 16 ч., Дом на Европа, ул. „Георги С. Раковски“ №124

Организатори: Сдружение за културни продукти и международен обмен „Спектър 21 век” и Информационно бюро на Европейския парламент в България
          С какво ли ще ни изненада този път художникът, въплътил нестандартните си идеи в своите творби, изпъстрени с костенурки, ключове, пирони, дори части от музикални инструменти? Очакваме да видим. Но едно е сигурно - в платната му ще има много слънце, откраднато в миговете вдъхновение, от два вечни европейски града - Рим и София. Между тях протича животът му. В Рим е синът му – Александър, с когото го свързват много общи творчески идеи и експерименти, в София са талантливите му ученици от Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура – Горна баня. Иначе художникът и на двете места твори.
           В творчеството му всичко е цветно – жълто, оранжево, червено, зелено, синьо. За него платното е „от висок регистър” място за експерименти с форми и фантазни фигури, в които той влага своите безпокойства, сънища, мечти, емоции… Картините му излъчват динамика и светлина, зареждат с любов към живота и света. Същото е и с колажите. Два от последните, наречени  „Музикален прах”, огряват фоайето на зала „България”. Паната имат неповторимо внушение, създадено от инкрустираните в тях късове музикални инструменти и нотни листа, служили на известни виртуози години наред. А продължението им – арт инсталацията „Музикално дърво”, намерила място на балкон фоайето, отразява волността на свободния дух. И тук трябва да припомним още нещо за твореца. Иван Яхнаджиев е първият, който започна да прави бодиарт у нас преди около 25 години, прави го и днес.
         В последно време художникът ни радва и с идеи, родени и осъществени по време на майсторските класове с децата от  Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура – Горна баня. Като например, таралежът, чиито бодли са направени от 4 000 химикалки! Или пък изненадата, която ни очаква към Коледа и която не разкрива съвсем, но спомена, че събира 1 000 клавиатури от стари компютри, които ще бъдат изрисувани с италиански мотиви, вдъхновени от прекрасните изпълнения на италиански шлагери от Паскал.

        Всъщност, с канцонетите ще бъде свързан и музикалният поздрав от попизпълнителя на откриването на изложбата. Паскал, известен с богатия си репертоар от над 250 песни на 20 езика, е ненадминат в италианските шлагери. В момента той готви своя дванадесети албум с най-добрите от тях, както и концерт-спектакъла „Любов по италиански”. Всъщност любовта е в основата и на тиражирания само преди броени дни диск на изпълнителя - „Шлагерите на Европа”. В него той е събрал едни от най-красивите песни на Стария континент като: италианската «Un amore grande» («Една голяма любов»), испанската «Baila Morena” («Байла Морена»), португалската „Lisboa menina e moça” („Лисабон”), френската „Douce France” („Дус Франс”), чешката „Lady Karneval” („Лейди Карнавал”), унгарската „Szerelemvonat” („Влакът на любовта” ) и др. Албумът съдържа шлагери на 15 европейски страни и е доказателство, че хубавите мелодични песни остават в сърцата на хората. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар