четвъртък, 3 септември 2015 г.

Куп награди за добруджански състави от събори в цялата страна


На снимката - състави от Гарван,
Смилец и Сребърна
Клуб на инвалида и пенсионера №3 от Силистра с р-л Радка Венкова участва в с. Царевец, община Свищов в Петия национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ (27-30 август 2015 г.) с жури с председател Юлия Цанкова. Проявата има конкурсен характер и се провежда под патронажа на Министерство на културата. 
Самодейците при НЧ „Янко Забунов 1957“ от с. Черногор взеха участие във втория ден проявата, провеждана под патронажа на Министерството на културата. В нея участват близо 6 000 изпълнители, състезаващи се за отличие в няколко раздела. Черногорци от ВГ „Китка“, с ръководител и корепетитор Пламен Калчев, се състезаваха в няколко раздела. Освен грамотите, получени и в трите раздела, Винпром Свищов АД подари бутилка вино от златната си колекция специално за индивидуалното му изпълнение на Емир Сабри. От същия фестивал с бронзов медал се завърна Женската вокална група при НЧ "Йордан Йовков" - село Добротица, община Ситово.
Сребърен медал от събора в Царевец
за изпълнението на Емир Сабри
С няколко награди се завърнаха от Събора за автентичен фолклор „Тополи пее и се смее“ самодейките от НЧ „Възраждане“ – село Сребърна. Сред тях: статуетка за „Бабите-клюкарки“ (Атанаска Георгиева и Величка Гецова) и Специална награда на кметството в с. Тополи за СГ „Сребърна китка“. Самодейците на с. Ветрен – НЧ „Димитър Благоев“ също участваха във фестивала и взеха наградата „Най-атрактивна група“.
Групата за автентичен фолклор при НЧ „Светлина-1942 г.“ – село Главан и Група „Войновка“ от село Войново се включиха в проявата и са станали част от репортаж за телевизия „Дестинация БГ“. Съборът се провежда с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ при община Варна и в него се изявиха още добруджански състави – от Попина, Кайнарджа и др.
Самодейците от НЧ „Пробуда“ от село Алеково  са получили награди от всички раздели, в които са се представили: Стелияна Стефанова в категория „Най-гиздава мома“ ; Соня Христова в категория „Най-гиздава невеста“; Иван Захариев в категория „Най-автентична мъжка носия“. Втора награда в категория „Певчески групи“; първа награда в категория „Танцови групи“ и най-голямата „Специална награда“ за цялостно представяне.
Група от Алеково
На 30.08.2015 г. самодейците от НЧ „Димитър Иванов Полянов-1870” – село Гарван, област Силистра, гостуваха на своите далечни роднини от балканското село Гарван, област Габрово. Те присъстваха на демонстрация „Как се бърка кирпич”. Доброволците от „НеЗабравено имане – 2” са възстановили старо кирпичено сушило от с. Гергини, подлежащо на премахване, и са го преместили в двора на читалището в Гарван, където е заживяло своя втори живот. С възстановяването на сушилото се възражда местната традиция за преработка и съхранение на плодове и зеленчуци.
Клуб "Добруджа" на сцената в Св. Влас
Сламата, с която беше замесен кирпичът, бе донесена от самодейците на едноименното село от Златна Добруджа – село Гарван, откъдето тръгват корените на днешните балканджии в село Гарван, Габровско. Всички присъстващи гости от Добруджа благодарят на домакините за незабравимото посрещане и гостоприемство породило много радост, щастие, усмивки и много щастливи емоции.
Поредна успешна изява на НЧ „Светлина-1906-Смилец“ в събора „Сандрово пее и танцува“. Самодейците от читалището бяха сред над 550 души, пели и танцували на сцената на Четвъртия фолклорен Фестивал в русенското село. Прерязана бе и лентата на новоизградения фонтан в Сандрово, а за догодина местните се надяват да има и ритуал по рязане на лентата на обновеното училище. Очаква се към него ще се изгради спортен терен. За поредна година участие във фестивала взеха и гости от Румъния. Празникът завърши с пъстро Сандровско хоро за всички гости и участници.
Женска вокална група от Добротица
на сцената в Царевец
Гран при "Златен Орфей", чек от 1 000 евро и златен медал от V-ия Световен шампионат по фолклор „World Folk” спечели Ансамбъл „Полигроджиание“ от Полша. Сребърен медал за Ансамбъл „А Ин‘ от Хох Хот, Вътрешна Монголия, Китай. Третото място зае Ансамбъл за народни танци „Българани“ от гр. София, България, с худ. ръководител Владимир Недев, родом от Силистра.  В шампионата участие взеха 120 фолклорни състава от 11 държави. На 18 от колективите и индивидуалните изпълнители журито присъди номинацията златен „Орфей“. Сред носителите на златен медал в категорията за автентичен фолклор спечели силистренският Клуб „Добруджа“ при Народно читалище „Доростол“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар