сряда, 2 септември 2015 г.

Читалищна театралия в края на лятото



Има много неща, които човек може да хареса в театъра– сюжета, качествената адаптация на режисурата, въздействащия диалог, интригуващите герои, красивите костюми, талантливите  актьори… Именно такава зрелищна постановка на двете детски мини-пиеси „Морско пътешествие” и „Приключението на Мила” представиха на сцена в с. Зафирово на 29.08.2015 г. децата от новосъздадената театрална група към НЧ „Ведрина 1997” с. Косара и НЧ „Христо Ботев” с. Зафирово  в съчетание със заключителен концерт на творческия сезон на читалището-домакин с участието на самодейна вокална, детска и танцова група.
Гости на театралния празник представители на Община Главиница и основен партньор по проекта, с.Зафирово, с. Косара и др. вкл. председатели на ЗК в района, православни отци и др. общественици. Повод на събитието бе изпълнението на заключителния етап на проект „Читалищна театралия”, финансиран от Национален дарителски фонд „13 века България”. Стойността на проекта е в размер на 1 500 лв, като 1/3 от тях са осигурени от читалищата – партньори.
Сцената събра талантите от двете селища Косара (Джансел, Биртан, Ебру, Емре, Есра, Шеннур) и Зафирово (Преслав, Селин, Свилен, Нуршен, Алекс, Ангел).Творческите им ръководители – Калинка Василева, Елена Аврамова и Дешка Георгиева, бяха посрещнати под силните  аплодисментите на многобройна публика.  Театралията представи сюжет на две пиеси с престижност и добра актьорска подготовка, които  бяха блестящи интерпретатори на реализирането на една от първите за Община Главиница детски постановки .
Пиесите  разказваха серия от разведряващи комични ситуации на горските животни, които  сляха сърцето и душата на постановката  с майсторство и  успяха да пресъздадат  различните житейски ситуации в стремеж да запазят приятелство и взаимопомощ. Малките артисти показа невинност в своята първа сценична изява, любопитство, игривост, жизненост, смелост и решителност за забавление на публиката, която ги дари със бурни аплодисменти за неуморния им труд през целия летен сезон.
Постановката беше обогатена с   красиви декори, изпипани костюми, мелодични песни, голям актьорски състав, пресъздаващ разнообразни и колоритни персонажи. А всъщност в сърцето си тези пиеси носеха   най-изчистеното и простичко послание, с което  и завършиха и двете пиеси -„Всичко е добре, когато свършва добре!”
Читалищата в Косара и Зафирово  изразяват своята искрена благодарност на г-жа Елена Томова за изящната престижна награда от страна на Община Главиница; на г-жа Жоржета Стефанова за осигурените лакомства за децата и приятния жест от красив букет за ръководителите, както и на г-жа Гинка Гатева за кошницата с разнообразни лакомства, красивия букет и материалната подкрепа в размер на 100 лв, които ще бъдат оползотворени през следващата седмица по време на организираната екскурзия от НЧ „Ведрина 1997” с. Косара за цялата театрална група до гр. Варна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар