петък, 4 септември 2015 г.

130 години от Съединението на България


ИЗ "130 години от Съединението на България"


Петък, 4 Септември 2015 
Назаем от http://www.bgnow.eu/

„Съединението на България, след Освобождението през 1878 г., е най-важното събитие в национално-обединителната програма на българите. Само седем години след Освобождението и след Берлинския конгрес, на 6 септември 1885 г. българите успяват да реализират първата и най-важна задача в своята програма – обединението на двете български държави – Княжество България и Източна Румелия.” – Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей в Пловдив.
„Руско-турската освободителна война през 1877-78 г. имаше като последствие създаването на две нови държави. С други думи: тя създаде Княжество България и автономната област Източна Румелия. И двете държави останаха зависими от Турция. Но тази зависимост съществуваше само на хартия. Всъщност, обаче, България и Източна Румелия бяха, сякаш, съвсем независими от Турция и се грижеха твърде малко за волята на султана. Когато Берлинският конгрес унищожи мира на Сан Стефано и тури на мястото му раздвоените държави България и Източна Румелия, то всеки разумен човек знаеше твърде добре, че това дипломатическо създание не ще може да съществува дълго време.” – из книгата „Борбата на българите за съединението си” на Артур фон Хун, германски офицер и кореспондент на „Кьолнише цайтунг”, работещ в България през 1885 г.
„Българите дадоха най-милото и най-скъпото си за своето народно обединение, за свободата и за независимостта си, и следователно, заслужават и опората от всичките тези просветени народни, които са се борили за същата своя цел и които твърде добре знаят, какво нещо е чуждо иго.”… „Борбата на българския народ за съединението си, независимостта и свободата заслужава пълно признание и симпатии на целия образован свят...” - Артур фон Хун.
    На 6 септември 1885 г. българският народ извършва едно от най-големи дела в своята нова история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Този ден, превърнал се в символ на националното единство, е наш официален празник. В град Пловдив, където на 6 септември 2015 г. с тържествена заря проверка ще се отбележи 130-годишнината от Съединението на България, мероприятията започнаха.

Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин

Няма коментари:

Публикуване на коментар