събота, 20 април 2013 г.

Кукленият театър в Силистра се представя в нова постановка на фестивал в Ямбол





Държавният куклен театър в Силистра стегна и изнесе пред публика премиерата на най-новата си постановка - „Нова приказка за житената питка”. Тя бе на 15 април. В събота имаше друго представление и според директорката Златина Станева: „Постановката премина при пълен салон и много аплодисменти и усмивки”. Сценаристът Стефан Стоянов е  на 37 и е един от авторите на сериала „Етажна Собственост”.
И още нещо интересно се случва сред силистренските кукленици: одобрен е проект за 3D спектакъл, преводът на документите и лицензите за който тепърва се утвърждават. От Брюксел са потвърдили финансирането на стойност 200 000 евро между куклени театри от Белгия, Франция, Чехия и Румъния. Ние сме част от румънска страна. През август двама от нашите актьори ще заминат на обучение в град Орадя, Румъния, за работа с 3D марионетки. През лятото на 2014 година трябва да започне разпространението на спектакъла. Във всеки куклен театър, участник в проекта, ще има по две представления.
Тези дни се предвидено участие на ДКТ – Силистра във фестивала „Михаил Лъкатник” в Ямбол”. Той се провежда веднъж на две години и е с конкурсен характер. Публиката там ще бъде изненада със силистренската трактовка на „Нова приказка за житената питка”. Представленията са на на 23 април от 14,30 часа и 15,30 часа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар