неделя, 21 април 2013 г.

24 196 доброволци чистиха област Силистра за един ден, 12 000 в Тутракан, 3 000 в Силистра





            Област Силистра успя да запази лидерските си позиции в кампанията „Да изчистим България за един ден“. Според окончателните данни областта дори е мобилизирала повече доброволци от миналата година. Да изчистят България за един ден в област Силистра положиха усилия 24 196 души – възрастни, деца и ученици. Общината рекордьор е Тутракан. Там  в резултат на осъществената безпрецедентна за региона информационна кампания  беше мобилизирано около 65% от населението в общината – 12 000 души. В голямото чистене  общо в област Силистра се включиха 291 фирми и ведомства, 61 училища и детски заведения, 46 неправителствени организации. Почистени бяха и 71 нерегламентирани сметища; освежени, облагородени, залесени и зацветени бяха десетки детски площадки, места за отдих и междублокови пространства. Събрани и извозени са  около 160 000 кг  отпадъци – битови и строителни. Извозването до депата в Силистра и Русе (за община Тутракан) продължава и в следващите два дни. Област Силистра се нарежда на 5-то място в страната по брой на доброволци, участвали в почистването. Пред нас са само областите Софийска, София град, Пловдив и Бургас.
Над 3 000 доброволци от град Силистра се включиха в кампанията „Да изчистим България за един ден“ на 20 април 2013 година. През целия ден представители на държавни и културни институции, неправителствени организации, училища, детски градини, неформални организации и дружества почистваха замърсените площи на територията на общината. По данни на Общинско предприятие “Регионално депо за битови отпадъци ” – Силистра, на днешния ден сметоизвозващите фирми са събрали 81 220 кг  битови и 11 680 кг строителни отпадъци. Кампанията стартира с откриването на детска площадка, намираща се на ул. „Петър Мутафчиев“ (срещу РЗИ), съвместна инициатива на ЕКОПАК и община Силистра. Честта да я открият бе на кмета д-р Юлиян Найденов и на Тодор Бургуджиев – изпълнителен директор на ЕКОПАК България.
По програма кампанията по почистването приключи с шоу на площад „Свобода“, организирано от БТВ и ЕКОПАК България. От сцената на площада кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов изрази своята благодарност към всички, които се присъединиха в инициативата на днешния ден с думите: „Още по-голяма радост за мен е, че така както беше и миналата година, град Силистра е един от градовете с най-висока обществена активност в тези мероприятия.“. Специални участници в шоуто бяха Гита и Пламен от „Гласът на България“, актьори от  сериала „Къде е Маги?“, маг Джими, както и силистренски формации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар