понеделник, 15 април 2013 г.

ЕКОПАК България с екопразник в Силистра



 Жителите на Община Силистра вече събират отпадъците си от опаковки разделно в трицветните контейнери на ЕКОПАК България. Най-голямата организация за разделно събиране в страната ще разположи 115 трицветни точки или 345 контейнера на територията на град Силистра. Сините контейнери са за хартиените  и картонени отпадъци от опаковки, жълтите – за пластмасови и метални, а зелените - за стъклени. Навлизането на трицветната система в града ще бъде съпътствано от инфомационно-образователни кампании – специални събития, информационни материали, домашен помощник, който указва как да организираме най-лесно разделното събиране в дома, както и уникалният 3D Еко автобус, който ще посети всички училища в града.
От понеделник (15 април) децата в детските градини и учениците от началните класове ще бъдат гости на единствения по рода си пътуващ виртуален център, в който ще имат възможността да гледат образователен 3D филм със специални 3D очила. След това малчуганите играят на интерактивната игра „Стани Екогерой“ чрез система като в телевизионното предаване „Стани богат“, за да проверят и затвърдят своите знания по темата раздлено събиране. На 20 април ЕКОПАК организира екопразник за града, който съвпада и с кампанията "Да изчистим България за един ден!", на която организацията е традиционен партньор. През деня са предвидени няколко инициативи.
В съботната сутрин, в 10 часа, ЕКОПАК ще открие нова детска площадка на ул. „Петър Мутафчиев“ (срещу РЗИ), след което ще раздаде ръкавици и чували на всички доброволци, които искат да имат по-чиста и приятна за живеене околна среда. Така само за няколко часа обичайно занемареното междублоково пространство ще се превърне в красив детски кът. 
В 16:30 часа следобед ЕКОПАК и Община Силистра, с подкрепата на бТВ канят гражданите на специално събитие на площад „Свобода“, за да отбележат края на почистването и да си напомнят че е нужно да се мисли за околната среда всеки ден и как „Да запазим чистотата на България!. Шоуто за деца и възрастни, ”Вълшебните контейнери на ЕКОПАК” на пл. „Свобода”, ще бъде с участници в                                                    „Гласът на България”, магът Мистър Джими, деца от силистренски  формации, интерактивни игри  с  многобройни награди. 
Към момента да се включат в инициативата „Да изчистим България за един ден“ в Силистра своето участие са заявили десетки граждани, държавни институции и неправителствени организации. В подкрепа на националната кампания,  ще бъдат предоставени безвъзмездно чували и ръкавици от филиали на магазините Кауфланд и Технополис и магазини „Амброзия“ („Ифмар“ ООД). Припомняме на всички желаещи да се включат в инициативата, че могат да заявят своето участие на тел. 086/ 816 226 до 18 април 2013 г. Материалите ще бъдат получавани чрез управителите на етажна собственост на съответната жилищна сграда и при гл. експерт „Информация и услуги“ – Галина Друмева (Информационен център в Община Силистра).


Няма коментари:

Публикуване на коментар