четвъртък, 4 април 2013 г.

В Силистренско ДПС и БСП с най-много мандати в 6 поредни избора за НС



През 1991 г. в България са първите избори за Обикновено Народно събрание след демократичните промени през 1989 г. и в резултат на приетата от Великото народно събрание (1990-1991 г.нова Конституция на Република България. В проведените от тогава насам 6 кампании на парламентарни избори, представителите на БСП имат сумарно 9 мандата, вкл. и благодарение на широки коалиции, срещу общо 11 на ДПС, сред които Кемал Еюп - 3 пъти, Филиз Хюсменова, Юксел Хатиб, Хюсеин Хамди д-р Митхат Табаков, Гюнай Сефер и Камен Костадинов - два пъти). Депутати от област Силистра за изминалите 22 години  (6 мандата на НС) са имали още няколко политически партии: СДС (2 - Велислава Гюрова и Христо Димитров), НДСВ (2 - Силвия Нейчева и Борислав Цеков) и ГЕРБ (1 - Стефан Господинов).
В парламентарните групи на социалистите като представители на област Силистра юристката Ана Миленкова (1991 г. и 1994 г.) и специалистът по земеделски науки Георги Николов (1990 г. – депутат във ВНС и 1991 г. – депутат в 36-то НС) са били избирани в по две поредни народни събрания. 
Соцдепутати от Крайдунавска Добруджа са били още инж. Васил Калинов, избран през 1994 г., заедно още с инж. Георги Георгиев от Тутракан; юристите Любомир Божков и Иван Генов (1997 г.); бизнесменът Добромир Гущеров (2005 г.). През 2009 г. Антон Кутев е водач на пропорционалната листа на Коалиция за България и за пръв път е избран за народен представител от 20 МИР – Силистра. Като водач на листата на коалиция със същото име, и през 2013 г. той има уникалния шанс да потвърди представителството на БСП – Силистра в законодателния орган на Република България.

Някои от народните представители от БСП правят кариера и извън парламента. Васил Калинов бе посланик на България в Азербайджан; преди това е член на ИБ на ВС на БСП и негов ковчежник; избиран е за депутат и в област Монтана. Добромир Гущеров също бе член на ИБ на ВС на БСП. Георги Георгиев бе в два поредни мандата кмет на община Тутракан. В продължение на години Ана Миленкова е утвърден адвокат в София. Любомир Божков е прокурор във Висша касационна прокуратура. Георги Николов доскоро бе директор на Земеделския колеж в Силистра. 
С кариера извън парламента са и Кемал Еюп - председател на Комисията срещу дискриминацията, Силвия Нейчева - зам.-министър на МвНР, Борислав Цеков - секретар на националния омбудсман и впоследствие директор на Института за модерна политика. Водачът на листата на БСП през 1994 г. Любомир Коларов бе начело на Комитета за съобщения. Филиз Хюсменова бе министър без портфейл и по-късно стана евродепутат. Камен Костадинов е  дългогодишен член на управата на БФС. Години след депутатската си изява адвокатката Ана Миленкова бе синдик на "Кремиковци". 
И други силистренци са направили кариера на държавно ниво - Нона Караджова, без да е била депутат, и Десислава Атанасова, избрана за народен представител в Русе, бяха министри в правителството на Бойко Борисов. Гюнер Рамис преди да стане кмет на Дулово бе зам.-министър на държавната администрация в правителството на Сергей Станишев. Хасан Хасан бе министър на МРРБ в правителството на Симеон Сакскобургготски. Милена Дамянова бе зам.-министър на образованието в правителството на ГЕРБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар