вторник, 30 април 2013 г.

В Силистра се създава клуб „Посланици на библиотеката”



На 13 май в Силистра започва Национална библиотечна седмица, която ще продължи 4 дни и включва най-различни изяви. В нея се вписва и една първа по рода си идея на Българската библиотечна информационна асоциация: създаване на клуб „Посланици на библиотеките”. „На 18 май от 10 часа е прощъпулникът й с дискусия на тема „Какви библиотеки са ни нужни?”, заяви Лидия Димитрова, и.д. директор на Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра.
В клуба ще членуват местни творци и учени, изявени читатели и изследователи, ученици и студенти, т.е. личности с достатъчно авторитет в местните общности. Възможно е поканата да поемат представители на бизнеса и на властта от различните й нива, стига да преценят, че клубът е в орбитата на техния граждански интерес. Членовете на тази структура ще развиват читателското звено с представите си за визията на библиотеката на 21 в. В години, когато сде променя представата за библиотека като за място, където само се вземат и четат книги. Клубът ще работи при открити врати.
За осми път в България се провежда Националната библиотечна седмица. Тази година тя започва веднага след изборите, което означава, че в лицето на лидерите на различните партии библиотеката вероятно ще намери свои полезни партньори. В същото време ще е трудно общуването, защото след избуялите емоции е възможно известно дистанциране на обществото от проявите. В „седмицата” се включват Денят на отворените врати – 16 май, ден преди това е представянето на книгата „Ракурси”.
Сн. Арт Силистра
Предвидена е и инициативата „Библиотекар за един ден”. С надеждата да се намерят кандидати да учат в специализирания библиотечен университет в София. През последните 6 години нито един силистренец и жител на областта не учи в него.  А има нужда от кадри, защото програма „Глоб@лни библиотеки - България” дава възможност за щатни библиотекари в 35 библиотеки в областта. Предстои до 2-3 години и масово пенсиониране на настоящи опитни библиотекари, а на техните места трябва да има обучени млади специалисти, имащи предвид новата визия на библиотечното дело у нас и по света.
Сн. Арт Силистра
Тези дни в Силистра гостува поетесата Надежда Захариева, която заедно с певеца Александър Александров – Алекс представи спектакъла „Повярвай в себе си”. В него гостенката заяви: „В поезията трябва всеки да се спасява поединично, дори когато в едно семейство живеят поет и поетеса, както в моя случай – със съпруга ми Дамян Дамянов. Защото те живеят заедно като двама души, а не като двама поети.” Силистра е сред градовете, имащ привилегията да приеме спектакъла, при това безплатно за нашите съграждани. Подобно на много други почитатели на поезията на Захариева от Родопите през Балкана и Добруджа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар