петък, 26 април 2013 г.

Царството на лилиите започна своя поход към поредния си цъфтеж




Пролет е. Най-после повече слънце. Зелено е и ведро. Макар душата да е стегната в менгемето на избора: кой да бъде следващият, който да ни яхне в управлението? Може би не в толкова задушаваща прегръдка, но все така в зависимост от настроения, намерения и щения. Езерото на лилиите в село Малък Преславец, едно от малките в страната с подобна красота, вече чака своите „гости”, макар да остават повече от 40 дни до цъфтежа му. Тогава, в средата на юни, настъпва времето на истинската си неповторимата му прелест.
Ето как описва посещението си незнаен автор от интернет (http://www.guide359.com):  „Вече знаех за съществуването на няколко езера и блата в България, претенциозно назовани „царство на лилиите”, но не предполагах, че мога да попадна сред истинско находище на този растителен вид далеч, далеч на североизток из България, та чак край село Малък Преславец, община Главиница, в Силистренска област. За това, когато при едно пътуване от Русе до Силистра, инфотабелата за блатото неочаквано привлече погледа ми, изобщо не се и поколебах да се отбия встрани от главната посока. Само на ушенце ще ви призная, че с леко недоверие поех по пътя за с. Малък Преславец – дали беше истина изписаното на крайпътната табела?! 
Все пак желанието да установя каква е реалността беше моят спонтанен пътеводител в този ден. Зарадвах се, когато по пътя възрастен мъж със сериозно чувство на отговорност даде своите указания как се стига до блатото с лилиите. Фактът, че местното население знаеше за съществуването на обекта, ме окуражи и поуспокои, докато пътят най-после не ме отведе пред изумително красива гледка – езеро, насред което пръскаха своето нежно-бяло очарование огромни колонии от бяла водна лилия (Nymphaea alba) - растение със статут на застрашен вид в Червената книга на България. Тук, този вид е образувал колонии, които заемат около 46 дка от повърхността на блатото и формират най-голямата цъфтяща популация на територията на България. А блатото Малък Преславец се оказва една от последните запазени влажни зони по българския бряг на р. Дунав. Птичето богатство на района до този момент наброява 147 вида, като гнездящи от тях са 82 вида. Блатото е обявено за защитена местност и се намира на 4 км северно от с. Малък Преславец, в непосредствена близост до р. Дунав. Отстои на около 30 км от резерват “Сребърна” и служи за хранителна база на чапли, блестящи ибиси, корморани и други, гнездящи в резервата птици. 



В езерата и блатата се възпроизвеждат и съхраняват значителни природни и биологични ресурси като риба, миди, раци, тръстика, лечебна кал, сол и др. Тези ресурси са изключително подходящи за развитието на екотуризъм. Островите от водни лилии и големите концентрации на редки и застрашени от изчезване водолюбиви птици са малко познати на широката публика и представляват интерес предимно за научни изследвания и любителски посещения. Любопитен факт е, че всяка година блатото замръзва и зимуващите водолюбиви птици се насочват към река Дунав. Освен че е една от най-големите вододайни зони в Добруджа, за всички природолюбители – блатото край с. Малък Преславец има голяма естетическа стойност по крайбрежието на Долен Дунав и представя една красива, почти непозната и дори необичайно екзотична природна среда на територията на България. Изградените панорамни площадки и места за отдих само ще ви подпомогнат в опознаването на един непознат свят, който и аз вече бях открила за себе си! А от този ден знаех – има...има такова царство - на водните лилии...Там, някъде...на  Североизток...в Добруджа...край село Малък Преславец.”
....По-добре не може да бъде разказано, защото ще се загуби част от красотата на езерото. Заповядайте на 15 и 16 юни навръх цъфтежа на лилиите, за да стане част от Празника на водните лилии, който ще се проведе за шеста поредна година. От кметството в Малък Преславец организират празника с цел да привлекат посетители и да популяризират уникалната природа в района. В програмата ще се включат повече от 20 фолклорни, певчески и танцови самодейни групи и състави от Силистренска и Русенска области, както, вероятно, за пръв път и от Румъния. По традиция е предвидено и състезание по улов на риба от въдичари любители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар