събота, 20 април 2013 г.

Пътят на един млад писател от Силистра минава през английския език, физиката, математиката и философията



За пръв път област Силистра имала лауреат на националната олимпиада по английски език. Благодарение на оценката си „отличен 6,00” и на четвъртото си място в нея през 2013 г. Денислав Георгиев от Езикова гимназия „Пейо Яворов” - Силистра е вече студент в СУ „Климент Охридски”. Изпитът му обаче се признава и в най-различни други университети. Той иска да учи „Японистика” и на практика мечтата му е сбъдната. През петте години на обучение в чуждоезиковия профил с английски език на Денислав му  преподават Кремена Радоева и Веселина Кулчева. Успехите му вървят в геометрична прогресия: през 2009 година е на 11-о място на Национален кръг на олимпиадата по английски език; в следващите  две години по-късно е първенец в международния конкурс по креативно писане на английски език; пак тогава получава диплом от Мичиганския университет за ниво С 2 за владеене на английски език. През 2012 година е в десетката на националния кръг.  
През изминалото време усъвършенства знанията си по английски език в групата, създадена по проект „С грижа за ученика – работа с надарени деца”. Денислав бележи успехи и по физика: през 2012 година и 2013 година е класиран на първо и второ место в Областния кръг на олимпиадата, както още по математика, български език и по философия. Специално ца ГОНГ по радио „Мелодия” талантливият силистренец сподели още: „Научих английски език чрез телевизията и компютъра. Имах чувството, че съм в семейство, в което се учи повече от един език. От малък знаех, че съм най-добър и знам как да го доказвам. Страхотни са моите преподавателки по английски език. Те са от малкото учители, които за българи говорят великолепно английски език. Педагогическите им умения са най-високо ниво. С 6 участия съм в международни прояви през последните години. Имам лично удовлетворение от това, вкл. и от призовите места. Накрая с успеха си – 4-о място в националната олимпиада по английски език, пропускам изпита в най-различни университети. Всичко останало е „добавка” към самочувствието ми.
Физика, японистика...отправка към обучение в чужбина? Физиката е моя страст, но в България няма как да „пробия” с тази наука. Японистиката е път към успеха с нея. Азиатската култура и изключително интересна и впечатляваща. Като за начало е била причина за по-малко конфликти, в сравнение с Европа. Пък и кой не иска да бъде самурай? Любимият ми йероглиф е „Ка”, изписва се интересно и означава...комар. В началото на обучението съм и познавам две от азбуките им, които са правят със срички.
Следващият връх? Нямам проблем да се кача на някой планински връх и това би било чудесно. Надявам се да успея в...Япония. Мечтата ми обаче е да бъда писател.

Няма коментари:

Публикуване на коментар