сряда, 24 април 2013 г.

Кандидатите на Коалиция за България пред избиратели в Силистра, Тутракан, Калипетрово, Окорш, Ситово, Бабук, Зафирово...



  
Поредна среща на А. Кутев, водач на листата на
КБ за 20-и МИР - Силистра

Продължава серията от срещи на кандидатите на Коалиция за България в Силистренска област. Какво научиха от тях избирателите?„Четири години ни пробутват, че в България имало криза, поради която 400 000 души останаха без работа. Не малка част от тях в Силистра. За да се промени ситуацията ни трябва управление, което знае какво прави. Имаше години в България, когато доходите растяха, макар и бавно. Пенсиите растяха, макар и бавно. Майчинските станаха платими за 1 година и това стана при правителството на Сергей Станишев. Нашата страна е сред малкото в Европа с подобни привилегии. При ГЕРБ това не бе отменено. Нещата ще се подобрят с развиваща се икономика и по-високи доходи. „Ние магистрали не ядем!” На нас ни трябват по-големи доходи. Ще ви излъжа, ако ви обещая 1 000 лева заплата и 500 лева пенсия. Ще бъде реално обаче, ако чуете, че всяка година пенсиите ще се увеличават спрямо т.нар. „швейцарско правило”, т.е. с процент, по-голям от инфлацията, т.е. цените на стоките за съответния период. Както се случи през 2005 – 2009 г., съответно с добавки 25, 50, 100, 150 лева...
Колко бяха добавките за пенсии през 2010-2012 г. ? Всяка година с „нула”.
Среща на А. Кутев в района на Тутракан,
заедно с колегите си Д. Николов, Г. Кирилов и
председателя на ОбС Ив. Недев
В момента пенсии и заплати са замразени, а цената на тока за 4 години е по-висока с 33%. Цената на бензина се вдига с повече от 50%. Всички цени се вдигат – на дрехите – също. Само доходите са същите, че и по-ниски. Резултатът: живеем по-зле в сравнение с преди 4 години! Следствието: излизаме на протести и събаряме правителството на Бойко Борисов. Какво правят от ГЕРБ? Обвиняват всички преди тях, управлявали страната.  За тях виновно е международното положение.
За изминалия депутатски мандат проведох над 150 срещи в цялата област. Няма населено място, в което да не съм бил поне веднъж. Има ли друг депутат от района на Силистра, който е направил същото? За кой от моите други 4 колеги знаете какво са направили – тук в региона, в парламента и в медиите? Направих всичко възможно през това време да няма тема, важна за Силистра и за областта, която да не съм поставил в парламента – в дните за парламентарен контрол всеки петък, и на вниманието на управляващите: за пречиствателната станция в Силистра; за разрушения тръбопровод с окрадени тръби между Малък Преславец и Добрич; за затворената гара в Алфатар; за затвореното читалище в Айдемир; за закрития театър в Силистра – при това многократно; за пребития директор на болницата в Дулово...
Десетки пъти  съм карал министъра на социалните въпроси да отговаря на въпроси за растежа на безработицата, вкл. в Силистра, защото тук и във Видин е най-голяма безработицата. Директно съм го питал: „Вземаш ли специални мерки по този въпрос?” Вкл. какво прави правителството, когато 200 души остават без работа със затварянето на „Соларпро” в Силистра”, в завода за биоетанол в Алфатар – още толкова излизат на улицата; да не говорим за „Меком”. Тези предприятия бяха закрити през последните 2 години. Нито веднъж не получих смислен отговор на тези въпроси...През това време все ни убеждаваха, че усилията са за усвояване на европейските фондове. Нашата теза бе, че чрез еврофондове безработица не се бори. Държавата трябва да вложи специални средства в това отношение. Трябва специални политики, както се правеше през 2005-2009 г. В началото на нашия мандат имаше 12% безработица, в края му – под 6%.  След мандата на ГЕРБ безработицата е над 13%. През 2009 г. България бе една от петте държави в Европейския съюз с най-ниска безработица. Оттогава досега са загубени стотици хиляди работни места. Над 40 000 малки и средни фирми са фалирали за 3,5 години от управлението на ГЕРБ. И не са необходими специални „програми” за тормоз над тях чрез данъчни и други държавни инспекции, а да им даде глътка въздух. Лошото е, че вече няма работа не само в Силистра, но и в София, Варна, по Черноморието и т.н. За съжаление – вече и в Германия, в Гърция, Испания и др. страни.
Бяхме на среща в Окорш: по данни на тамошния кмет в селото има 400 пенсионери, 1 300 безработни и 130 работещи. Съотношението между работещи и бездействащи е 1:10. 
И тези хора са представители на различни етноси. Те не са само българи, турци или роми. Подобна статистика има във всяко добруджанско село и това е огромният проблем на региона. Пенсионерите с ниските си пенсии си хранят децата, които нямат работа. Можеха ли управляващите да подпомогнат фамилното земеделие на село? Можеха, но не го направиха, примерно производство на зеленчуци, оранжерии, овошки...Не бяха предложени подобни възможности едно семейство да се изхранва с 50 дка земя. Затова Бойко Борисов бе свален от власт. Макар да имаше достатъчно депутати в Народното събрание, при това 116 от тях – „нови”, така, както искаха хората преди 4 години. Какво излезе накрая? Какво хубаво излезе от всичко това – от тях 80-90 души влязоха „нови” и излязоха „нови”, т.е. с нищо не допринесоха за вземане на перспективни решения при управлението на държавата. Дори не им научихме имената. Запомнихме Искра Фидосова, Цецка Цачева и....толкова. В България, както навсякъде по света има политици, които са „измислени” и други, които знаят какво правят. Ние оставихме на Бойко Борисов 8 млрда лева фискален резерв и половината от него вече го няма.
Всяка година преди 4 години влизаха по 5 млрда евро инвестиции в страната.
Историческа снимка: дългогодишният
кмет на Калипетрово Иван Гаджев,
настоящата кметица Сп. Димитрова и А. Кутев,
заедно с избиратели
Това е пет пъти повече от влизащите европейски субсидии. 14% бе външният ни дълг, един от най-ниските в Европа. При 120% за Великобритания! Управлението на Станишев доказа, че една държава може да се развива, доходите да растат и да има работа за повече хора. Как е криза, след като Бойко Борисов всяка година в мандата си е имал с 6 млрда лева по-голям бюджет в сравнение с управлението и на БСП, и въпреки това не вдигна доходите. Логичен въпрос: къде отидоха парите? В магистрали? Тогава защо са с 10 км по-малко пак в сравнение със Сергей Станишев. Ние създадохме т.нар. Сребърен фонд. В него влизаха парите от приватизацията. Защото икономиката ни е градена от всички нас. Поне 10-15% от тези средства да отиват за пенсии. Идеята беше да има стройна система. Във фонда влязоха над 1,6 млрда лева. При правителството на ГЕРБ се каза: нито един лев повече няма да влиза в Сребърния фонд. За 3,5 години нито един лев не отиде в него. Финансовият министър Симеон Дянков всячески се мъчеше да го вкара в бюджета, за да го изхарчи, но за радост не можа да го направи, защото не му позволихме.  Истината е обаче, че трябват натрупвания в подобни фондове – примерно 10-15 млрда лева, а ние пропуснахме 4 години! Само лихвите са 1,5 млрда. Достатъчно пари, за да има за коледни надбавки от по 300-400 лева.
Най-важното е да се гласува на изборите през 2013 г.
Кандидатката на КБ Ивайла Стоянова заедно
със свои застъпници от КПБ от Тутракан
Цялата европейска демокрация е вървяла по пътя на гласуването. Ниският процент на гласуване дава шанс на купените гласове да надделеят. Ще купят 100-150 000 гласа, което при 1,5 млн. гласували избиратели „звучи” по един начин, а при 4,5 млн. души, отишли до урните – по съвсем друг начин, защото се променят съотношенията. Така при повече гласували се дава шанс за повече реални резултати при избора на управляващите за следващия мандат.” 

Няма коментари:

Публикуване на коментар