четвъртък, 18 април 2013 г.

Село Казимир с етнографска сбирка, ще прави и параклис



            Инициатива на пенсионерския клуб в село Казимир е в основата на създаването на етнографска сбирка в едно от най-малките населени места в община Силистра. Фактът е от преди една година. Имуществото е събирано от хората и е записано от кого е дарено. Има и книга, в която са описани дарителите. 

Дългогодишният кмет Дончо Митев, който председателства клуба, както и настоящият кметски наместник Георги Колев са в основата на сбирката. Костюми за сватба и жътва, тъкачни станове, стари шевни машини, рало, плуг и какво ли още не, завещано от миналото. Навремето имало много таланти в селото, поради което в сбирката има германска хармоника на починал музикант, както и малък олющен акордеон. Автентична люлка е сред най-интересните експонати в изложбата. Някой си Иван Иванов е дарил дори еленови рога, защото в селото имало доста ловци.
„Малко е помещението, няма къде да го разпрострем, а искаме да разширим музея с още експонати”. Около 100 души живеят в Казимир, като 30 от тях напоследък са се записали с постоянен адрес след една кампания, проведена от кмета, защото някои са живеели по десетина години тук, но се водят в Силистра. До 20 души се събират на сбирките на Клуба на инвалида и пенсионера във вторник и в четвъртък, твърди г-жа Славова, която отговаря за дейността му. В него по стените десетки грамоти свидетелстват за дейността му, а цяла стена е украсена с плетени дантели. Клубът си има и певческа група, която понякога представлява и читалището. Предстои й участие на събора „Добруджа пее”, който е на площада в Силистра на втори май, организиран от предизборния щаб на Коалиция за България.
„Нямаме си църква в селото, но поне камбана си имаме от няколко години, иначе дълго време и това липсваше; предстои бившата пивница да превърнем в параклис, макар хората тук да не са много набожни, ще е хубаво да имаме храм”, твърди кметският наместник Георги Колев. "Тя е собственост на земеделската кооперация, ако стане за параклис, по решение на църквата, то тя ще бъде подарък от кооперацията за селото", уточни Славка Обрешкова, виден общественик в Силистра.
Той жали и за възможността повече асфалт да има по улиците в селото, но знае, че това трудно е осъществимо. Случило се обаче преди 8 години по две от улиците, тоганва по волята на общината в Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар