вторник, 16 април 2013 г.

Прошко Прошков: Незаконното подслушване – венец на управлението на ГЕРБ



           Управлявалата доскоро партия ГЕРБ се държи като организирана престъпна група по учебник – имат ресурс, пари, механизми, лобита. Последните  разкрития на прокуратурата с незаконното подслушване са фрапиращи. Не става дума за нерегламентирано ползване на кафе-машина, а на техника под специален режим. Имаме обосновано предположение, че от незаконното използване на СРС има хора, които лично са се облагодетелствали. Призоваваме прокуратурата да стигне до поръчителите.Това каза на пресконференция в централата на партията Прошко Прошков – говорител на предизборния щаб на „Движение България на гражданите“ и водач на листите в 24 МИР – София и в Добрич и напомни, че парите за подслушване са 100 млн.лева. Не можем да си представим, че няколко служители без знанието на министър Цветанов сутрин отиват на работа, качват се в една кола и тръгват из София да подслушват с нея, каза Прошков и определи скандала с подслушването като венецът на управлението на ГЕРБ. По думите му, хората ще запомнят ГЕРБ с тежка мизерия, протести, несправедливост,  монополисти, лобизъм, непосилни цени на лекарствата и храните, милиционерски похвати. Наглост е да искат втори мандат, категоричен бе говорителят на щаба. Това, което става днес с ползването на СРС, каза още Прошков, не се различава много от времето на БСП, което пък беше белязано от „ГАЛЕРИЯ“ – скандала със следенето на журналисти. Няма принципна разлика между ГЕРБ и БСП в използванeто на милиционерските методи. Единствената разлика е, че по-необразованата и нерафинирана част от БКП се преля в ГЕРБ, категоричен бе той.
           От „Движение България на гражданите“ предлагат Комисията за контрол на СРС в парламента да е с мнозинство и председател от опозицията. Само така властта ще спре да се изкушава да посяга на СРС като метод за лично облагодетелстване, за каквото имаме обосновано предположение, че става дума в настоящия скандал. Трябва гущерът да си откъсне опашката, обясни предложението Прошков. Като честити деня на Конституцията и празника на юристите, Димитър Делчев от юридическия екип на движението и водач на листата в 26 МИР София-област изтъкна, че фрапиращото закононарушение с подслушването е в разрез не само със Закона за СРС, но и с чл.32 от конституцията, която 
забранява подслушването.
       По думите му, управлението на ГЕРБ ще се запомни от хората с безконтролните подслушвания, за които следва да се понесе и политически, и наказателна отговорност. Не ни правете на глупаци! Как така министърът на вътрешните работи не е знаел за незаконните неща, които са се случвали в министерството му? Не знам дали е имало активни или пасивни негови действия, но за престъпно бездействие също се носи отговорност, категоричен беше Димитър Делчев. Прошков допълни, че девизът на страната вместо „Съединението прави силата“ е станал „Това не е за телефон“. Този път бившият министър Цветанов няма начин да се оправдае с тъста и тъщата си, защото ничий тъст или тъща не може да са помагали за извършване на незаконно подслушване, каза още той. Бойко Борисов също да не бяга, защото като бивш премиер е бил отговорен за всичко, което е ставало в кабинета му. 
               Вчера обаче г-н Борисов защити г-н Цветанов и изкарва всички други виновни, допълни Прошков. По думите му, от месеци „Движение България на гражданите“ пита екс министъра Цветанов дали са подслушвани Меглена Кунева, правозащитника Йонко Грозев, Найден Зеленогорски, Даниел Вълчев и други лица от партията. Отговор още нямаме, допълни Прошков. Според представителите на партията, е крайно време да се деполитизира реално МВР и да се ограничи влиянието на министъра на вътрешните работи като политическо лице върху оперативното управление на ведомството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар