четвъртък, 4 април 2013 г.

Силистренката Мая Нова от Сингапур: На сцената трябва да е забавно!


Мая Нова: На сцената трябва да е забавно! Назаем от http://www.provo.bg/Автор: Интервю на Десислава Христова с Мая Нова, фотографии Sam Kumar, Livestudios LLP, на апр 3, 2013 в ПРОИЗХОД | 0 коментара

Maya Nova е джаз-вокалистка, родена в България, по-точно в Силистра. Десетгодишна започва да свири на класическа китара, а малко по-късно добавя и пианото като втори инструмент. След завършване на магистратура по джаз и поп-пеене в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София, тя започва да се появява на българската сцена с различни групи и проекти – Mayrose Jazz Trio, фънк-бандите „Хамелеон” и „Инфинити”, поп-групата „Форте”. Финалист е на Втория конкурс за певци „Златният Орфей” и „Звезден миг”, където пее с Биг Бенда на БНР. Участвала е във фестивала Sofia Jazz Fall с Maya Nova Jazz Quartet и популярната телевизионна програма на Тодор Колев, заедно с Биг бенда на НМА.
Мая Нова е имала концертни, фестивални и клубни изяви в Дания, Норвегия, Кипър, Сингапур, Малайзия, Индия, Китай и Южна Корея. През 2009 Мая е полу-финалист на конкурса Shure Montreux Jazz Voice, което й донася изява на Montreux Jazz Festival през същата година. От 2002 г. Мая Нова живее в Сингапур, където работи в LaSalle College of The Arts. Тя успешно съчетава дейността си на вокален педагог с множеството си изяви като изпълнител. През септември 2010 издава дебютния си албум “Open”, в който са включени джаз стандарти като “My Shining Hour”, “I’m Old Fashioned”, “Speak Low”, “Wild Is the Wind”, “Grooving High” и две пиеси върху български фолклорен материал – “Полегнала е Тодора – блус” и “Open”.

Здравей, Мая. Kой събуди у теб любовта към джаза?
- Една касета, която един учител по пеене от музикалната школа в Силистра ми даде да слушам, когато бях в 10ти клас. – Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – Duets! Усещането беше, ако мога да се изразя по-нагледно, като че ли „гръм ме удари”!
Успяваш ли да изразиш това, което чувстваш чрез музиката?

- Да, това е основата, това съм аз, оттам тръгвам, за да е истина.
Творчеството на кои известни музиканти ти е повлияло най-много?
- Слушам музика 24/7! През 20 годишната ми кариера като музикант в различни периоди творчеството ми е било повлияно от много артисти като: Dianne Reeves, Sarah Vaughan, Carmen McRae, Billie Holiday, Patti Austin, Kurt Elling, Mark Murphy, Anita O’Day, Sonny Rollins, Pat Metheny, Miles Davis, Maria Schneider, Jazz Orchestra… ако продължа, ще ми трябват 5 страници… но мисля, че това, което пряко влияе на един артист, е творчеството на колеги и приятели!
С какво се занимаваш сега?
- В момента живея в Ню Йорк и уча за Магистър в Джаз вокалната програма на Куийнс Колеж (Jazz Vocal Performance Master Program at Queens College). Учител по пеене – JD Walter, Факултет – Michael Mossman, David Berkman, Antonio Hart. Започнах преди 7 месеца, след като напуснах Сингапур, където живях и работих 10 години – пеех на сцена и преподавах пеене в колеж.
Отдавна си напуснала България, трудно ли е да си музикант в нашата държава?
- Никъде не е лесно. Да си музикант е начин на живот – ученето никога не свършва, а и трябва да бъдеш добър предприемач, защото си продукт на собственият си бизнес, както и негов директор. Бих казала, че в Сингапур беше удобно и имаше доста работа. Мисля, че най-трудно е в Ню Йорк…
Къде любовта и признателността на публиката е най-силна?

- Затова географски измерения няма, ако даваш - ще получаваш!
Над какво работиш в близък и в по-далечен план?
- Близките ми планове са да завърша магистърската степен и да взема колкото мога повече от най-добрата джаз сцена в света - тази в Ню Йорк! Да успея да си сътруднича с колкото се може повече добри музиканти. Вече имам участия в Ню Йорк и се надявам това да продължи. Плановете ми в по-далечно бъдеще са да продължавам с музиката…
С какво би се занимавала, ако не беше станала музикант?
- Наистина не зная… психолог или може би учител…
Какво се вижда от твоята „камбанария“?
- Хора, музиката е навсякъде, позитивност, светлина!… Виждам и болката и макар да зная добре, че е част от живота, бих искала да я преобразя…
В какво виждаш смисъл?

- Обич, семейство, музика, следвай сърцето си винаги в това, което правиш в този живот, уважавай и не наранявай ближния. Животът има смисъл, ако си позитивен и даваш любов на себе си и на хората около теб!
Какво те дразни най-много?
- Арогантността и лицемерието.
Какво би пожелала на младите джаз музиканти в България?
- Най-важното е да свирят музиката, която харесват, само тогава ще е истинско. Да изучават музиката, тя има история и артисти, от чиито творчество трябва да се учат. Да композират, ако чувстват, че имат какво да кажат. Да бъдат добри предприемачи – животът е много бърз, изисква добри способности и предлага невероятно количество информация. На сцената трябва да е забавно - Have fun always!


Няма коментари:

Публикуване на коментар