четвъртък, 26 март 2015 г.

Серия от проекти реализира Интеракт клуб Силистра




През последните няколко месеца серия от по-малки и по-големи проекти реализира неправителствената организация „Интер акт клуб Силистра“, която е създадена и се развива под крилото на Ротари клуб – Силистра. В младежката структура членуват 15 подрастващи от 14 до 18 години, представители на различни училища в града. Клубът има свое ръководство – начело с президента за тази година Моника Генчева.
Проектите са с най-различно съдържание: от патриотични изяви – поднасяне на венци – за Деня на будителите и за 3 март; през благотворителност в полза на обитателите на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Бялата лястовица”; до екоинициатива – създаване на условия за разделно събиране на отпадъци.
За последния засега клубен проект четем в профила му във Фейсбук: „Радваме се да ви съобщим, че Интеракт клуб Силистра имаше възможността да посети отново Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Бялата лястовица”. Благодарение на средствата, които бяха събрани от две благотворителни кампании (изработка и продажба на валентинки и картички по случай 8-ми март), успяхме да закупим нужни пособия за центъра. Бяха осигурени бои за рисуване, скицници, топка и др. материали. Благодарим на всички, които взеха участие в събирането на средствата и за съдействието ви. За нас беше удоволствие да сме повод за усмивките на лицата на децата!“ Младите интерактори на град Силистра организираха и дарителска кампания за ЦНСТ за деца Силистра. В нея се включиха както представителите на Интеракт клуба, така и ученици и учители на Езикова гимназия „Пейо Яворов", като дариха дрехи.
В началото на м. февруари бе реализирана една по-отдавнашна идея – поставяне на ръчно изработени от кашони кошчета за разделно събиране на отпадъците в СОУ „Н. Й. Вапцаров”. Кошчетата са изработени от самите интерактори със специалната помощ на Павлин Иванов – директор на ОП „Регионално депо за битови отпадъци” Силистра, един от най-младите членове на Ротари клуб – Силистра. „Благодарение на общите усилия, които положихме, този дългоочакван проект се превърна в реалност, и в близкия месец ще бъдат изработени още, за да бъдат поставени и в други училища на града“, обяви г-ца Генчева от името на ръководения от нея управленски борд, както се нарича ръководството на клуба.
Като успешна се оценява благотворителната кампания по повод празниците Св. Валентин и Трифон Зарезан с продажба на валентинки за празника на влюбените и отделно с пожелания по адрес на почитателите  на виното. Интеракт Клуб Силистра осигури по оригинален и ползотворен начин участие със свои картини в коледния благотворителен бал на Ротари Клуб Силистра, а им предстои по подобен начин да получат възможност за изява и в предстоящия Великденски бал на 3 април.По повод Баба Марта Март членовете на ИАК посетиха ЦДГ Роза 1 и Роза 2, и завързаха на ръцете на децата мартенички, изработени от членовете на клуба.

През последните седмици се провежда се и информационна кампания (б.а.-срещите на клуба са всеки четвъртък от 18:30 ч. в хотел „Дръстър“) със специални флаери, представящи клуба, един от най-активните сред над 40-те по рода си в страната. От неговите среди са излезли членове, които са учили или учат в Гърция, Русия и Германия. Първият президент на клуба Иван Куцаров е сред основателите и на ротаракторски клуб – за младежи от 18 до 25 г., в София по време на своето следване в столичен ВУЗ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар