понеделник, 16 март 2015 г.

ПГМТ "Вл. Комаров" празнува 52-та си годишнина

Първият ден от новата мартенска седмица бе празничен за учениците и учителите на ПГМТ „Владимир Комаров“. Празникът на неговия патрон - космонавта Владимир Комаров. За историята 52 години са един малък миг, а за гимназията това са години, изпълнени с упорит труд, всеотдайност и справяне с всевъзможни предизвикателства.
Колко ли делници минаха, за да дочакаме този ден?
      В 10 часа радостна глъчка огласи училищния двор и започна празникът. Момчетата и момичетата изнесоха кратък рецитал, посветен на патрона на училището, а танцьорите от  ансамбъл „Ритъм“  под лудешкия ритъм на българското хоро завладяха  сърцата на присъстващите с кръшния си танц. Чрез слово, танц и нежна песен всички усетиха сладостта на празника след трудните битки на делника.
По традиция беше поднесен венец пред паметника на Владимир Комаров в двора на гимназията, а учениците бяха поздравени от директора на гимназията. В своето изказване инж. Петранка Георгиева отбеляза :       “ Всички ние трябва да сме горди, че сме част от едно доказало се в годините учебно заведение, съчетало в себе си добрите традиции на миналото с разумните амбиции на настоящето и творческите идеи на бъдещето.
Едно училище, което през дългия път на годините неизменно е било в редиците на първите:
-        Първото техническо училище в региона;
-        Първата професионална гимназия;
-        Първото, удостоено със Златен орден на труда;
-        Първото, спечелило европейски проект .......
и още много значими и непреходни в годините постижения, отличия и успехи.“
Наградени бяха тези от тях, които до този момент са заели призови места на различни състезания. Обявени бяха  и победителите в ежегодните конкурси (литературния  „Следи и съвремие“ и фотоконкурса „Нека бъде светлина“). И тази година наградите бяха осигурени от Училищното настоятелство.
В 10.30 ч актовата зала на училището се препълни, защото едва бе в състояние да побере всички желаещи да присъстват на състезанието „Моята професия“ , на което техните съученици доказваха наученото в часовете по теория и практика на специалността.
След това емоциите се прехвърлиха във физкултурния салон, където в оспорвани двубои се проведоха финалите по футбол за купата на гимназията, теглене на въже и баскетбол.
Седмицата, посветена на патрона на училището, се превърна  в един от най-вълнуващите моменти от училищния живот:
 Литературно-творчески конкурс
През далечната 2005 година се слага началото на конкурс  за ученическо литературно творчество,. Тази година темата е : „Следи и съвремие“. Литературният конкурс  се провежда в чест  на патронния празник на ПГМТ „Владимир Комаров“ .Това е един от духовните празници на гимназията, който обаче е предшестван от много предварителна работа – събиране на ученическите творби, отсяване. Обикновено има два раздела – поезия и проза. В настоящия конкурс взеха участие  36  от цялата област.
Победителите в двете възрастови групи са:
Стихотворение  - Първа възрастова категория
1. Камелия Неделчева Добрева –ОУ „Хр. Смирненски“ Дулово – 6 б клас;
2. Сияна Пламенова Георгиева     – ОУ „Св.св. Кирил и Методий“   Силистра;
3. Иво Димитров         –ПГМТ „Вл. Комаров“        Силистра;
Втора възрастова категория
1.     Веселин Панев Василев –- ПГМТ „Вл. Комаров“    Силистра;
2.     Ивелина Стоянова Русева – ЕГ „П. Яворов“  Силистра;
Есе  -Първа възрастова категория
1.     Анелия Яворова Гълчавова – ПГМТ „В.Комаров“ Силистра;
2.     Езги Севен Ахмед  – ОУ „Хр. Смирненски“   Дулово;
3.     Горан Огнянов Димитров – СОУ „Христо Смирненски“ Дулово;
4.     Веселин Панев Василев        – поощрителна награда –     ПГМТ „Вл. Комаров“          Силистра.

Фотоконкурс „Нека бъде светлина“
За поредна година интересът към този конкурс е голям, а ето и победителите:
         Павел Петров Гочев    12а  - първо място за „ Огънят“
         Алтай Шефкет Халил  8а – второ място за „ Дифракция“
         Йозджан   Тезджан   Али     10б – трето място за „Между денят и нощта“
         Габриел Онник  Алтунян     8а – поощрителна награда за „ Малка нощна светлинка“

Състезание „Моята професия“
Този формат също е с традиции в нашето училище. Отборите доказват знания и умения по професиите, за които се обучават. Има три кръга: теоретичен, практически и последен ,в който състезателите демонстрират знания и умения от областта на съперниците. Бяха проведени подборни кръгове, за да се излъчат финалистите. Победители тази година са: 12а клас

Турнир по футбол за купата на ПГМТ „Владимир Комаров“
В последните няколко седмици спортните страсти се нажежиха. Проведе се вътрешноучилищния турнир по футбол. След оспорвана борба на финала достигнаха отборите на   12а и 12в класове.  При изиграната днес среща  резултата е 4 : 2 за 12а клас
Теглене на въже
Теглене на въже е спорт, който директно изправя два отбора един срещу друг, в изпитание на тяхната сила. След усилени тренировки преди турнира и правилна тактика, отборът на 12в клас.
Баскетболна среща между представителни отбори на 9 и 10 класове. При резултат  68 : 46  , победител е отборът на 9 клас   . На 16.03. 2015 година отборът на ПГМТ „Владимир Комаров“  ще играе в зоналния кръг на срещу  отборите на Русе, Търговище, Разград и Шумен.
Електронни спортове
Голямото гейминг събитие и тази година е турнира „League of Legends” , която е най-играната игра в света в момента.
За втори път в нашата гимназия се провежда подобен турнир. Желаещите бяха много, имаше и недоволни,че не са могли да се включат в отборите. Самото състезание се проведе в два етапа: предварително се състезаваха отбори по 5 човека от 9, 10, 11 и 12 класове. Победител е отбора на  11а клас.           
През месец април предстоят турнири между отбори от основните училища на Силистра и между отборите на ПГМТ „ Владимир Комаров“ и ПГАУСУ „ Атанас Буров“ в рамките на проект „Успех“.
„ Най – добър млад водач на МПС“ – училищният кръг на състезанието се проведе на 16.02. 2015 година. Победителите Николай, Сердар, Серджан и  Демир от 12 в клас ще се явят на зонален кръг в град Варна в края на седмицата. Надяваме се, че и там ще докажат, че са най- добрите!



Няма коментари:

Публикуване на коментар