петък, 20 март 2015 г.

Ученически спектакъл „На мегдана – лето 1876 и след това“ в село Добротица

В силистренското село Добротица по необикновен начин – с пореден театрален спектакъл на над 100 ученици от първи до осми клас, бе отбелязан патронният празник на местното ОУ „Отец Паисий“, създадено преди 133 г. За участие в него на поканата на директора на училището Златан Вълчев се отзоваха заместник областният управител на област Силистра г-н Младен Минчев, началникът на РИО на образователното министерство д-р Габриела Миткова, зам. кметът на община Ситово Елисавета Кърова, както и директори на професионални гимназии от Силистра. Специален гост на тържеството бе Андрей Малакей, вицеконсул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе.
В салона на НЧ „Йордан Йовков“ се проведе двучасовото представление, в което участваха почти всички ученици. Те представиха спектакъла „На мегдана – лето 1876 и след това“ по оригинален сценарий на българистката Росица Никова, пом. директор на училището. Сценографията и театралните костюми са дело на педагогическата колегия и на родители на децата, представители на различни етнически групи.
Деца от І до VІІІ клас влязоха в роли в драматизации по произведения на класици на българската литература: на епизода „Радини вълнения“ от романа „Под игото“ (Иван Вазов), на разказите: „Андрешко“ и „Край воденицата“ (Елин Пелин), „Серафим“ (Йордан Йовков). На сцената оживяха приказките „Житената питка“ и „Имало едно мече“ (Ангел Каралийчев) и народните приказки „Майстор Манаси“ и „Приказки за Малчо“.
Спектакълът цели да постави на по-високо ниво литературната грамотност на учениците билингви, в по-голямата си част деца от ромския етнос, представители на 7 села от общините Дулово и Ситово. Той е мярка за овладяване на българския език и за намаляването на дела на отпадналите ученици от училище.
Към театралната проява има огромен интерес от директори на учебни заведения, от общественици и от местното население. Най-важното, което спектакълът реализира, е огромното желание у децата за личностна изява и за качественото израстване на учебно-възпитателния процес. Преди по-малко повече от 2 години за пръв път в училището в село Добротица експериментираха с поставянето на масов театрален спектакъл. Миналата година неговото продължение бе наречено Песента на колелетата на рода български“, посветено на Националния празник 3 март – Освобождението на България от османско робство.
В поздрава до учениците – театрали, и до техните учители областният управител г-н Стоян Бонев заяви: „Поредният Ви театрален спектакъл се превърна в нова възможност да потвърдите представата за себе си, че използвате по убедителен начин съвременни форми за обучение и възпитание. По този начин ОУ „Отец Паисий“ се нарежда сред учебните заведения в област Силистра, в които директорският екип, педагогическият състав и учениците заедно извървяват пътя до успеха и признанието. Поздравления за талантите на училището, носещо възрожденско име, символ на възрожденски патриотизъм.“





Няма коментари:

Публикуване на коментар