четвъртък, 12 март 2015 г.

СИЛИСТРЕНСКИ УЧЕНИК НА МЕЖДУНАРОДНО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ В САЩ



     

На 21 февруари в Масачузетския технологичен институт в град Бостън, САЩ, се проведе престижното международно състезание „The Harvard-MIT Math Tournament. Турнирът се провежда в няколко кръга - индивидуално и отборно, в които учениците решават задачи изцяло на английски език. В състезанието взеха участие 720 ученици от цял свят, разделени в 90 отбора, три от които бяха от България, сред които и отбор от 8 души от Бургас, за участие в който бе поканен силистренецът Петър Скорчелиев от 12 клас на ПМГ „Св. Климент Охридски“. Заедно със съотборниците си от черноморския град той заема 22 място в крайната класация. 
     Пътуването на добруджанеца бе финансирано от Община Силистра с решение на Общинския съвет за отпускане на 2 000 лева от бюджета на общината. На 12 март на тържество в ПМГ Скорчелиев бе поздравен за своя успех, представящ достойно и град Силистра, в присъствието на своите учители и на родителите си. 
     Лично кметът д-р Юлиян Найденов му връчи награда от община Силистра. Поздравителен адрес му поднесен и от името на на областния управител г-н Стоян Бонев. Приветствия поднесоха още директорът на гимназията Анелия Невска, началникът на РИО д-р Габриела Миткова и председателят на училищното настоятелство Павлина Георгиев. Пред медиите своите впечатления за ученика си представи и учителката по математика Гинка Николова. Тя подчерта, че още в 8 клас Скорчелиев е бил в състава на разширения национален отбор по математика на България и оттогава насам почти всяка година е на десетдневни лагер сборове на най-добрите родни математици. 
       Самият математик заяви пред журналистите, че ще учи в СУ "Св. Климент Охридски", но не е изключено след време да прояви интерес към обучение и в университет в Европа. Скорчелиев е син на родители - музиканти (Пламен и Бонка Скорчелиеви), което е предизвикателство за него да има изяви и на музикалната сцена, каквато според майка му предстои на 16 март.

Представяме ви кратко интервю с Петър, взето от неговия дългогодишен съученик Иван Савов:

ИС: Господин Скорчелиев, как ще определите представянето си в това престижно състезание?
ПС: Доволен съм от резултата, предвид високото ниво на трудност и сериозната конкуренция. Радвам се, че заедно със съотборниците си се справих с това предизвикателство.

ИС: Всъщност Вие се сътезавахте за отбора на Бургас. Как успя да се сработиш с останалите в екипа?
ПС: Това не беше проблем за нас. Познаваме се отдавна – от срещите си по време на различни национални състезания. А и преди съм се състезавал с тях – на V Български фестивал на младите математици в Созопол, където завоювахме трето място.

ИС: Очевидно сте били доста заети. А успяхте ли да разгледате някои от забележителностите на Бостън?
ПС: Да, имахме време и за екскурзия. Състезанието беше в един от най-елитните университети в света -  Масачузетския технологичен институт. Освен това видях Харвардския университет, стария град на Бостън и се качих на върха на небостъргач.

ИС: Какви са цялостните Ви впечатления от престоя Ви в Съединените американски щати?
ПС: Доволен съм, че имах възможност да представя училището и страната си на световно ниво, да се запозная с американска култура и да срещна интересни хора.

ИС: Как успяхте да стигнете дотук и кои хора Ви помогнаха?
ПС: Преди всичко, моята учителка по математика – г-жа Гинка Николова, а също и г-жа Милена Хорозова, която работи с мен извън училище. С тяхна помощ се подготвям за състезанията по математика от началото на 8. клас. А участието си в този турнир дължа на г-н Динко Раднев - ръководителя на отбора от Бургас, който официално ме покани да се присъединя.

ИС: Досега ПМГ „Св. Климент Охридски“ не е изпращала ученик на такъв голям форум. Ще имаме ли и в бъдеще такива успехи според Вас?

ПС: Смятам, че и занапред гимназията ще има големи успехи и талантливи ученици, които да издигнат престижа й.

Петър Скорчелиев е роден на 21.04.1996 г. До VII клас учи в СОУ „Н. Й. Вапцаров“. С математика започва да се занимава във втори клас, когато става първи в област Силистра на състезанието „Европейско Кенгуру“. От III до VII клас посещава математическата школа на г-жа Донка Димитрова към ЦУТНТ. Явява се на всички състезания в областта и винаги заема призови места. В IV клас се класира втори на националното състезание „Хитър Петър“ в Габрово. От VIII клас започва да учи в ПМГ „Св. Климент Охридски“ и с него работят г-жа Гинка Николова и г-жа Милена Хорозова. Оттогава Петър участва активно и в националните състезания, на които също се класира на челните места.
Сред най-високите му постижения са: IV-и Есенен математически турнир, София – III място; XXX Зимни математически състезания, Бургас – II място; I Национална Цветна Олимпиада – I място. Два пъти е пети по рейтинг сред математиците от своята възраст в страната. По традиция ПМГ изпраща участници на състезанието „Йон Барбу-дан Барбилиан“ в Кълъраш, Румъния, където четири години младият математик печели медали – два бронзови и два златни. От шести до осми клас Петър Скорчелиев е стипендиант по проект „1000 стипендии“, и вече четвърта поредна година е сред получилите стипендия от Американската фондация за България.
Петър не се състезава само индивидуално. Всяка година през септември в Созопол се провежда отборният Български фестивал на младите математици с международно участие. Оттам той има три бронзови медала, първият – с отбор на ПМГ Силистра, вторият – с отбор на Академия „21 век“ – Пловдив. Третият е заедно с отбора на ПМГ Бургас, след което г-н Динко Раднев – председател на Съюза на математиците в България, секция Бургас, го кани в отбора за САЩ за участие в американско състезание, провеждано два пъти в година в MIT, Бостън – през есента и през зимата, като според американците зимният етап, в който и България участва, е значително по-труден. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар