вторник, 10 март 2015 г.

На кукерландията в Ямбол калипетровци влязоха в десетката с първи места



В Ямбол се проведе състезателното дефиле на уникалния  маскараден фестивал Кукерландия“, въпреки снега и кишата в южния град. В неподходящо за изявата, но характерно за сезона време се състезаваха  54 кукерски групи от страната и чужбина. Сред най-атрактивните между тях бе и кукерската група от село Калипетрово.
Кукерската ни група, въпреки лошите атмосферни условия – сняг, дъжд и силен вятър, не се уплаши и се включи в проявата“, научаваме от профила във Фейсбук на НЧ „Пробуда“. Тази седмица ще станат ясни резултатите от класирането  в своеобразната надпревара.
         В протокола на състезанието четем: "Кукерска група „Гребенци” при НЧ „Пробуда-1940”, село Калипетрово, община Силистра, област Силистра, с ръководител Петър Шиков" е сред съставите, на които е присъдена първа награда - грамота и 350 лева", заедно с кукерски групи от село Вресово, община Руен, област Бургас; село Кошов, община Иваново, област Русе; НЧ „Просвета-1926”, град Шумен;  село Бояново от община Елхово; село Зимница, община Стралджа, както и от ямболските села Кабиле, Веселиново, Чарган, Челник и Победа от община Тунджа.
На 28 март на центъра на Калипетрово е тукашния национален фестивал на кукерите, организиран вече близо 30 години. Той е част от областния и общинския културни календари, и  е една от най-посещаваните публични прояви в Крайдунавска Добруджа.
На практика кукерите мат три фестивала в област Силистра, като другите два са – в Айдемир, който бе навръх Сирница, на 15 март във Варненци е второто издание на  фестивал, организиран от кметството и от община Тутракан. Наскоро калипетровци гостуваха и на маскарадни игри в село Бранещи край Букурещ.
Организаторите констатират: "Международният маскараден фестивал „Кукерландия” 2015 в Ямбол, като един от най-добрите традиционни фестивали на маскираните игри в България, в тазгодишното си издание представи видимо развитие на кукерските групи от региона и страната към по-добро и по-точно интерпретиране на традиционните обредни действия и персонажи, автентичност на маските, разнообразие в представянето на местните обичаи и традиции."
На 15 март 2015 година в с. Варненци, Община Тутракан, Област Силистра, ще се проведе Вторият общински събор „Добруджански кукери – Варненци 2015”. Програмата включва: в 9 часа е срещата на кмета на с. Варненци Снежана Михайлова с ръководителите на съставите. В 10 часа започва дефилето на съставите, в 10,30 ч. е началото на конкурсната програма на кукерските състави. Следва кукерското хоро и награждаването. На 28 март в Калипетрово е поредният национален фестивал на кукерите, част от областния и от общинския културни календари.




Няма коментари:

Публикуване на коментар