събота, 21 март 2015 г.

Възпоменателна вечер за Пирин Бояджиев, почетен гражданин на Силистра



   На 20 март 2015 година в зала „Диоген Вичев“ на РБ "Партений Павлович" бе проведена литературно-музикална вечер под надслов „Завръщане“, посветена на почетния гражданин на община Силистра Пирин Бояджиев – учител, преводач, поет, общественик и краевед,  почетен гражданин на Община Силистра  от 1991 г. Съпругата му Мара Бояджиева също бе учителка и преподавател методист.
      Литературно-музикалната вечер, водена от филоложката Димитрина Христова, бе уважена с присъствие от заместник областния управител Младен Минчев, от началника на отдел „Култура“ Цветана Игнатова, от директора на библиотеката Даниела  Недялкова и от десетки представители на местната интелигенция, които не са забравили своя именит съгражданин.
   Пирин Бояджиев е роден през 1913 година в град Силистра. В крайдунавския град има три улици с имената на негови роднини: на прадядо му Бояджи Яни, основател на рода Бояджиеви, на чичо му Петър Бояджиев (създател на хор „Седянка“), и на свако му Хараламби Джамджиев, който през 1921 г. в Прага е патентовал модел на самолет с името „Бързолет“.  
      Творческата дейност на Пирин Бояджиев е многообразна и съдържателна. Съставител е на учебници за изучаване на български език в Румъния, автор е 10 книги и на над 20 рецензии, написани на френски език и публикувани в сп. „Балкания“; на многобройни статии за румънски поети от български произход; превежда български поети на румънски език. Автор е на стотици краеведски проучвания в местния и в националния печат печат. Научните му интереси са насочени към сравнителното езикознание, а докторската му дисертация е посветена на Иван Вазов и на румънския писател Александри.  
   Изследовател е на Българското национално Възраждане и на връзките с Румъния. Неуморен събирач и изследовател на извори за историческото минало на Силистра и на Добруджа. Крупен дарител на Държавен архив – Силистра и на Регионалната библиотека.  Сред тях близо 500 са изданията, от които 31 са старопечатни. Пирин Бояджиев ни напусна на 20 март 2005 г., но името и паметта му са живи в сърцата на хората. 
    Основният материал във възпоменателната вечер бе изнесен от доц. д-р Румяна Лебедова, преподавател в РУ „Ангел Кънчев“. В него тя заяви: „Не забравяй, че не си единственият“ – тези думи Пирин Бояджиев определя като свой девиз в едно интервю с Вълчо Радев. Те изумяват със самокритичността и смирението, които изразяват, а изразяват в най-голяма степен същността му на човек и на творец. Онези, които са общували с него, вероятно помнят кротката тъга, с която споделяше: „Страх ме е от човека на едната книга", защото неговата ерудираност обуславяше липсата на категоричност, която смазва крехкия стрък на съмнението, одухотворяващо търсещата мисъл. Защото толерантността му на образован човек с европейски хоризонт беше отрицание на всяка имитативност и посредственост; защото интровертната му природа налагаше изключителен финес и деликатност в общуването; защото неговото умение да слуша не само себе си провокираше и вдъхновяваше способността да мислиш в неочаквани посоки..."
Той прави достояние на румънската културна общественост редица проблеми от българската история и култура под формата на лекции по радио Букурещ, запознава я чрез свои преводи с творчеството на Никола Фурнаджиев, Елисавета Багряна, Гео Милев, Бленика, Калина Малина, Ана Каменова, Яна Язова, Фани Попова-Мутафова и други. Неуморно сътрудничи на периодичния печат още от 1937 г. до кончината си с повече от 300 публикации. Дарява стотици книги на Института по балканистика, на дом-паметник „Йордан Йовков" - Добрич, на регионална библиотека „Партений Павлович" -Силистра.
Председателят на ЛС „Реката и приятели" Иван Колев прочете стихове на г-н Бояджиев. Пианистката Ингеборг Нейова поздрави присъстващите с няколко изпълнения, вкл. и с творби на Шопен – любимият композитор на силистрене3ца полиглот, от рода на който са излезли трима музиканти. Художничката Ана Димитрова представи част от словесните бисери на Пирин Бояджиев, поместени сред в едностишията, озаглавени „Лебедова есен“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар