събота, 14 март 2015 г.

Капсула с послание към бъдните поколения след 100 години вградена в централата на СБЖ в София

     Ако за някой петък 13-ти е фатален, то за всички събрали се в СБЖ той беше ден на вълнение, защото в чест на 170 годишнината от началото на българската журналистика и 120 годишнината от създаването на организирано журналистическо движение беше вградена капсула с послание към бъдните поколения. Събитието се състоя в навечерието на провеждането на Общото събрание на СБЖ.       В капсулата са положени пощенски плик с марка по повод юбилея на българската журналистика и посланието, което е написано върху специално състарена хартия, напомняща на пергамент. То ще бъде отворено по време на честването на 270-годишнината от началото на българската журналистика и 220 години от началото на организираното журналистическо движение в България. Капсулата е дело на скулптора Иван Продев, както и плочата, която я затваря в нишата.
      Какво съдържа посланието, питам члена на УС на СБЖ Любомир Пеевски.     
     „Настоях текстът да бъде запазен в тайна и никой не знае какво ще прочетат нашите наследници след 100 лета, когато отворят капсулата - каза той за сайта на СБЖ. - Мога само да открехна, че е написан много положително и се надявам, че когато отворят след 100 г. капсулата, да пролеят и някоя сълза, четейки посланието или пък да се засмеят. Но да разберат, че българските журналисти носят със себе си факела на смеха, на сълзите и най-важното на българския народ, на когото са призвани да служат.
    Слагайки тази капсула на входа на дома на българките журналисти, казваме на всички, които ще живеят през тези години, тя ще бъде като един вход да влизат в СБЖ, да работят за него и да си вършат честно и почтено работата. Така че когато отворят това послание, да не се срамуваме и ние, и те.”
     Според Любо Пеевски не се знае дали тогава все още ще я има журналистика у нас и дали ще бъдат използвани български букви. И като припомни една мисъл на великия Айнщайн, че като изчезнат пчелите, на човечеството му остават четири години живот. „Да се надяваме, че и след 100 години на тази земя ще има пчели” – сподели Пеевски.
      При голям интерес и вълнение в нишата положиха капсулата най-възрастният делегат на предстоящото Общо събрание на СБЖ - 90-годишният Милен Гетов, и най-младият - Илия Вълов от Дарик радио, който е и председател на най-прясното дружество със „страховитото” име „Осите”.
     Според Милен Гетов журналистиката ще бъде вечна и ние като оптимисти изпращаме това послание, което СБЖ отправя към бъдещите жители, граждани на Европа и света, защото не знаем какво ще бъде тогава, но е сигурен, че журналистиката ще я има.
     „Надявам се това да е послание, че ще се запази добрият тон в българската журналистика, защото в последно време проявите на добрата журналистика са все по-редки. Може би след 100 г., когато тази капсула се отвори, да се види най-доброто и най-вече да не се приема само като един исторически артефакт, който ще отиде в мазето на НИМ, ако все още съществува” – сподели Илия Вълков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар