понеделник, 2 март 2015 г.

Японец българист изследва говорите в Калипетрово и на братовчедите им от село Бранещи край Букурещ



         Кукерската група на село Калипетрово се завърна от съседна Румъния, където участва във фестивал, организиран в село Бранещи, което е на 15 км от румънската столица Букурещ. В селото живеят 10 00 души, голяма част от които имат български корен, което обяснява и съществуването на кукерската традиция и оттатък река Дунав. Макар да се оказва, че някъде и „по-нагоре“ в страната на даките, братовчеди на траките, хората имат отношение към тази езическа атракция, натоварена с роля в предверието на пролетта.
Председателят на Народно читалище „Пробуда“ Курти Иванов лично заведе кукерите от калипетровската група, за да покажат на своите братя и сестри, преселили се преди 200 години в Бранещи, със съдействието на Георги Вълев като организатор, преводач и медиатор. Кукери от Ямбол и Перник са също сред украшенията на фестивала, набиращ скорост през последните години по примера на Националния фестивал на кукерите в Калипетрово. Тази година една от най-посещаваните в област Силистра културни изяви е на 28 март. В него се очаква бранещяни да върнат визитата и да участват със своите „високи маски“, не по-малко интересни от тукашните. Близкото до Силистра село Липница също е традиционен участник в подобни прояви, защото и там кукери играят, гонейки злото от дворовете на хората.
Любопитна подробност е, че сред участниците във фестивала е 27-годишният японец българист Кента Сугаи, в момента учещ в София, който впрочем знае още руски и румънски езици, и пише дипломна работа за говорите на Калипетрово и Бранещи. За съжаление младият учен няма да има възможност в края на март да бъде в селото до Силистра, но планира да бъде един месец гост на своите информатори от шиковската и гребенската етногрупи.
Кукерският фестивал в село Бранещи, Румъния, започна с най-малките участници – децата от детската градина, продължи с учениците от началните и средните училища и от колежа на Бранещи, за да завърши с кукерските групи от гостите“, написа във Фейсбук-страницата на НЧ „Пробуда“ секретарят му Дарина Петкова.

И пак от нея научаваме подробностите: „Представихме се достойно – журито ни присъди първа награда и статуетка. Посрещнаха ни гостоприемно и топло, радваха ни се и много важно е, по-старите хора от това село знаят български език и то диалекта, който се говори и в село Калипетрово, така се разбирахме по-лесно! Благодарим и на Община Силистра, която ни подкрепи, защото чрез изкуството, което правим - Кукери, Коледари, Танцов състав, Фолклорна група, Група за стари градски песни и др., ние създаваме близки отношения между двете селища!

Няма коментари:

Публикуване на коментар