вторник, 10 март 2015 г.

Болницата в Дулово отново с работещо хирургично отделение




Хирургичното отделение при МБАЛ ЕООД в Дулово възстанови дейността си след петгодишно прекъсване. За ремонта и обновяването му са вложени близо 80 000 лева от Дуловската община. Отделението разполага с 16 легла. Напълно е обновена и операционната зала. Има сключени договори с РЗОК в Силистра за 16 хирургични клинични пътеки на първо ниво на хирургия. „За целия персонал на МБАЛ Дулово е голяма радост и голяма чест да бъде открито Хирургичното отделение. Една болница без такова отделение, ако трябва да сме откровени, е половин болница. Хирургията е основно отделение, така че с помощта на общината ние поехме този риск и го разкрихме“, каза за „Силистренска трибуна“ управителят на здравното заведение д-р Константин Попов. В този момент ние имаме необходимия минимум от 3-ма лекари – специалисти и един лекар, който е неспециалист, така че покриваме всички норми за първо ниво на хирургия. Успяхме да ги привлечем с това, че те пожелаха да работят в нашата болница“, каза още д-р Попов. Завеждащият отделението д-р Дечо Иванов е местен лекар с над 20-годишен стаж в дуловската Болницата в Дулово отново Криминална хроника има хирургично отделение болница. През последните години е работил в Исперих.

„Честно казано, не ми се вярваше, че отделението ще заработи отново, но с помощта на общината намерихме средства и нещата са факт – вече работим от една седмица и нещата се случват. Според мен трябва да се работи така, че пациентите да бъдат доволни, а политиците ако не помагат, поне да не пречат на здравеопазването“, споделя д-р Иванов. „Надявам се пациентите да бъдат обслужвани и оперирани в реално време, но най-вероятно ще има и листа на чакащи, ние сме само 3-ма хирурзи, а районът е много голям. Колегата Муканов идва от Исперих и ще обслужваме реално 3 области, понеже в много от населените места на съседните области Шу- мен и Добрич също няма болници“, допълни д-р Иванов. За да бъде открито отделението, целият болничен персонал е работил през празничните дни в началото на месеца.
„С възстановяването му е търсен най-вече социалният ефект, тъй като в последните пет години жителите на общината са получавали хирургична помощ в съседни болнични заведения – в Тутракан, Исперих, Силистра и Разград“, каза кметът на община Дулово д-р Юксел Ахмед.
Областният управител Стоян Бонев изпрати поздравителни адреси –
до кмета на общината д-р Ахмед, в който се казва: „С откриването на реновираното „Хирургично отделение" на общинската болница Вие доказвате, че ръководството на общината е постигнало забележителен резултат от предприетите от местната власт действия за възстановяването на една социална придобивка, каквато е всяко болнично звено“, и до д-р Попов, управител на болницата: „Под Ваше ръководство и с помощта на институциите стана възможно възстановяването на важна дейност в единственото здравно заведение в една от най-големите общини в област Силистра“.
За новото отделение вече има листа на чакащи пациенти, цялата следваща седмица е заета и по план на ден ще бъдат извършвани по три- четири операции. В момента в дуловската болница работят шест отделения, както и Отделение по образна диагностика и Клинична лаборатория. Персоналът е от 112 души, от които 26 лекари. Услугите на здравните специалисти търсят не само пациенти от Силистренско, но и от Добричка, Шуменска и Разградска области.

В. Сс трибуна

Няма коментари:

Публикуване на коментар