понеделник, 23 март 2015 г.

Грамота за снимка на Кючуккайнарджанската чешма


По време на церемонията
  Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева връчи голямата награда във фотоконкурса „Чешмите на България“, проведен в Седмицата на водата, на победителя Красимира Георгиева с авторска снимка на „Балиева чешма”, намираща се край град Смолян. Второто място е за Адриан Атанасов – снимка на чешма по пътека към хижа „Мальовица”. Третомясто си – за Йордан Чакъров с кадър на чешмата „Бяла Анаста” в парк Баш Бунар в град Ловеч и за Иво Канин – чешма в близост до местност „Копитото” на Витоша.

Грамотата в категория „Награда за обществена институция“ заслужиха Гинка Тодорова и Виолета Хараланова от Народно читалище „Отец Паисий“ – село Кайнарджа”, съответно секретар и библиотекар, с фотографията „Историческата чешма в село Кайнарджа, област Силистра”. Представените в конкурса снимки представят съществуващи обекти в градове, села и извън населени места на страната.
Официалната церемония се проведе в Световния ден на водата – 22 март,  в Национален музей „Земята и хората“ в София. Събитието се организира от Българската асоциация по водите и Сдружение „Аз обичам водата“. МОСВ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда са техен основен партньор.
В профила на читалището във Фейсбу четем: "Историческа чешма в с. Кайнарджа, обл. Силистра. Водоизточникът е направен през 1892 год. от селяните на с. Малка Кайнарджа, където името идва от думата "кайнак" с превод "извор", /днес с. Кайнарджа/. Дължината на чешмата е 155 метра има 42 корита с 6 чучура. Температурата на водата е около 10 градуса. Тук преди 240 години е сключен така наречения Кючуккайнарджански мирен договор на 21.07.1774 година между Русия и Турция, който е сложил край на първата Екатеринина война. В околностите на чешмата има изграден Туристически посетитителски център и също в околностите на чешмата, ежегодно се провежда регионален фолклорен фестивал "Край чешмата под върбата". През 2015 ще е неговото ХІІІ издание."



Няма коментари:

Публикуване на коментар