четвъртък, 1 октомври 2015 г.

Гражданството на Силистра почете с тържество 1 октомври – възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството

1/10/2015

 
           Пред паметника на цар Борис III в Дунавския парк в град Силистра бе тържеството във връзка с 1 октомври – деня, в който българската войска навлиза в най-големия град на Южна Добруджа, десет дни след освобождението на Тутракан, първият свободен български град след годините на румънската окупация.
         Заместник областният управител Младен Минчев и директорът на дирекция в Общинска администрация Силистра д-р Лидия Попова приветстваха участниците в ритуала. Той завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред Царя Обединител.
          Благодарение на тогавашната българска дипломация става факт Крайовският договор от 1940 г., предизвикал чрез възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството Второто Съединение на България. В тържеството се включиха кандидатите за кмет от всички политически формации, участници в „Местни избори 2015“.
          Основното слово бе на доц. д-р Румен Липчев от РИМ Силистра, който заедно с колежката си Наталия Симеонова е съавтор съставител на журнала „Да защитим достойно собствената си самоличност“, чието представяне е също на 1 октомври от 17 часа в заседателната зала на общинската администрация.  
          Заедно с „Паметен лист за 75-годишнината на Крайовския договор“, дело на Учебно-изследователска лаборатория „Културно наследство“ при катедра „Филологически науки“ под ръководството на доц. д-р Румяна Лебедова, съсъставител на уникалния сборник разкази „Съхранена памет. Спомени на съвременници“, издаден в навечерието на годишнината.      
         Студенти от Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“, дует от Вокална студия „Мегатон“ и третокласникът Калоян Йорданов от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ участваха в програмата по случай празника.
         Сред участниците в тържеството бяха Градският духов оркестър, Клубовете „Млади възрожденци“ от СОУ „Никола Вапцаров“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, както представители на областния военен отдел, от Съюза на офицерите и войните от запаса и др. патриотични организации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар