събота, 10 октомври 2015 г.

В алфатарския квартал Попово проведоха тържество концерт за 75 години от Крайовския договор


„Добре дошли в Народно читалище "Ведрина" - кв. Попово, град Алфатар”, казаха организаторите на първия за квартала празник, посветен на 75-ата година от Крайовския договор. Близо 300 са жителите на квартала на общинския център на най-малката община в област Силистра – община Алфатар. Близо 100 са семействата на преселниците, дошли тук да живеят през 1940-1941 г. в резултата на мирната спогодба, върнала Южна Добруджа към България. Това обяснява и защо салонът е пълен с хора. 
„Обновихме читалището наскоро, но май ще трябва да правим и нов по-голям салон”, казва секретарят на читалището Иван Петров, посрещайки гостите, вкл. от Силистра – НЧ „Дръстър” и Клуб „Добруджа” при НЧ „Доростол” (б.а.- ръководителката му Мария Христова също е родом от града, прочут с престилките и с прототипите на герои от света на Йовкомв – певеца на Добруджа), както и Клуб „Добруджанка” от Алфатар. 
Поздрави за 92-годишната Руска Митева, най-възрастната преселка в кв. Попово в момента, както и за 77-годишния Христо Василев, също доайен сред преселците. Красиви носии. Тъжни песни. Весели хора. Празник в чест на една годишнина, на която бе посветен и сборникът „Съхранена памет. Спомени на съвременници”, чиито съсъставители доц. Д-р Румяна Лебедова и Йордан Георгиев са сред гостите на тържеството концерт, за да представят творбата, съхранила близо 50 разказа на добруджанци, сред които и хора от Алфатар. В тържеството участва зам. кметът на община Алфатар Желяна Донева.



Няма коментари:

Публикуване на коментар