четвъртък, 1 октомври 2015 г.

Дегустация на различни вина срещу билет за вход в музей в Мелник


        
В днешно време човешкото въображение е готово да претвори всяка идея в нещо интересно, атрактивно и уникално. Особено когато се отнася до възможност да събереш на едно място следите на миналото, което да наречеш музей. Например като Музея на виното в най-малкия български град – Мелник, в който кажи речи за всеки жител има по винарна. Най-известна е тази в избата на Кордопуловата къща – архитектурен балкански ансамбъл, тръгнал да отброи своя трети век.
         Музеят ва виното обаче е далеч по-млад, даже е младенец, защото е факт от края на 2013 г., при това намиращ се в мазето на нов строеж в стила на старите майстори. По предварително намерение, осъществено по най-ефектен начин, той представлява автентична колекция от инструменти, съдове, съоръжения и технология за производство на вино и ракия.
         Откриването бе в навечерието на Коледа преди две години. Експозицията проследява историята на виното и винопроизводството в региона на Средна Струма през хилядолетията до наши дни. Посетителите на музея ще могат да опитат от месните вина и ракии, както и да закупят бутилка вино. Специалната селекция е от около 400 бутилки мелнишки вина, подбрани от местни енолози. С табла с богата информация е представена историята на лозарството и на винопроизводството в региона, вписана в контекста на световния опит.
         Професионален сомелиер в ролята на дегустационен гид позволява на посетителите да се полюбуват наистина на различни вкусове на вина от бъчвите в колекцията на собствениците. Твърди се, че еликсирът е произведен по стари мелнишки рецепти и технология. Вкусът и ароматите им са достатъчно убедителни, за да се провери на дело, че наистина…във виното е истината.
Инициативата е на петрички хотелиер и съдържанието на музея е събирано в продължение на 10 години. Пак негова е реставрацията на храма  „Света Параскева“, датиран към пети век, намиращ се над хотела „Булгари“. В експозицията нагледно е показан целият цикъл на производството на вино – от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздовете, та чак до приготвянето на напитката, създадена да дава сила някога на боговете, а „напоследък“ – и на хората.

В цената от три лева за вход в музея влиза и опитването на 4 вида вина: червените са от сортовете „Широка мелнишка лоза“, „Мерло“ и „Каберне“; бялото е купаж – „Сандански мискет“ и „Керацуда“ или „Шардоне“ и „Мускат“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар