В
днешно време човешкото въображение е готово да претвори всяка идея в нещо
интересно, атрактивно и уникално. Особено когато се отнася до възможност да
събереш на едно място следите на миналото, което да наречеш музей. Например
като Музея на виното в най-малкия български град – Мелник, в който кажи речи за
всеки жител има по винарна. Най-известна е тази в избата на Кордопуловата къща –
архитектурен балкански ансамбъл, тръгнал да отброи своя трети век.
Музеят ва виното обаче е далеч по-млад, даже е младенец,
защото е факт от края на 2013 г., при това намиращ се в мазето на нов строеж в
стила на старите майстори. По предварително намерение, осъществено по
най-ефектен начин, той представлява автентична колекция от инструменти, съдове,
съоръжения и технология за производство на вино и ракия.
Откриването бе в навечерието на Коледа преди две години. Експозицията
проследява историята на виното и винопроизводството в региона на Средна Струма
през хилядолетията до наши дни. Посетителите на музея ще могат да опитат от
месните вина и ракии, както и да закупят бутилка вино. Специалната селекция е от
около 400 бутилки мелнишки вина, подбрани от местни енолози. С табла с богата
информация е представена историята на лозарството и на винопроизводството в
региона, вписана в контекста на световния опит.
Професионален сомелиер в ролята на дегустационен гид
позволява на посетителите да се полюбуват наистина на различни вкусове на вина
от бъчвите в колекцията на собствениците. Твърди се, че еликсирът е произведен
по стари мелнишки рецепти и технология. Вкусът и ароматите им са достатъчно
убедителни, за да се провери на дело, че наистина…във виното е истината.
Инициативата
е на петрички хотелиер и съдържанието на музея е събирано в продължение на 10
години. Пак негова е реставрацията на храма „Света Параскева“, датиран към пети век,
намиращ се над хотела „Булгари“. В експозицията нагледно е показан целият
цикъл на производството на вино – от засаждането на лозите, през окопаването,
пръскането, брането, мачкането на гроздовете, та чак до приготвянето на напитката,
създадена да дава сила някога на боговете, а „напоследък“ – и на хората.
В
цената от три лева за вход в музея влиза и опитването на 4 вида вина: червените
са от сортовете „Широка мелнишка лоза“, „Мерло“ и „Каберне“; бялото е купаж – „Сандански
мискет“ и „Керацуда“ или „Шардоне“ и „Мускат“.
Няма коментари:
Публикуване на коментар